De store blir større

Det har blitt slik at de store avtalene og oppkjøpene har en tendens til å samle seg opp før ferien virkelig slår til, og onsdagens hendelser gjorde dagen til en av tidenes mest innholdsrike i byggenæringen.

Med Veidekkes oppkjøp av Reinertsens landbaserte bygg- og anleggsvirksomhet (som omsetter for ca. 1,3 milliarder kroner) og etableringen av et nytt selskap bestående av Hæhre Entreprenør, Isachsen Gruppen AS og TT Anlegg AS, og i tillegg Moelvens kjøp av Hedalm, kan man virkelig slå fast at det ble en begivenhetsrik onsdag i den norske byggenæringen. Så mange store organisatoriske endringer på samme dag er sjeldent.

Dette følger en tendens om at de store forsetter å bli større. Det har alltid vært relativt tett mellom fusjonene og oppkjøpene i den norske byggenæringen, men det har de senere årene blitt slik at både små, mellomstore og store selskaper oftere blir en del av en større enhet for på den måten å sikre en videre vekst og drift.

Det blir mer og mer komplisert og utfordrende å drive virksomhet i den norske byggenæringen. Om man skal ta større oppdrag krever det en robust og stor organisasjon – og skal man ta gigantoppdragene som det vil komme stadig flere av, spesielt inne anlegg, vil det blir vanskeligere for de mindre aktørene. Dermed ønsker mange også å bygge seg opp sammen med en større aktør.

Selv om det kan virke som om det er noen få giganter som har kontroll over store deler av markedet, er det ikke helt slik. I arbeidene med å hente inn tall til Byggeindustriens oversikt over «De 100 største i bygg og anlegg» peker Prognosesenteret på at det er ikke noen utpreget tegn til økt konsentrasjon i byggenæringen. Hjemmemarkedsomsetningen til de 5 største, og også de 10 største, som andel av de 100 største, er mye lavere enn i starten av dette århundre. Av de årene vi har data for, var andelen størst i 1991, med 70 prosent for de 10 største. I 2014 var andelen nede i 52,4 posent.

Det skal bli spennende å følge de videre prosessen både Veidekke og Hæhre/Isachsen/TT med sine avtalepartnere, nå skal gjennomføre. Dette vil få stor innvirkning på driften for de aktuelle parter.

Det vil helt sikkert også komme flere oppkjøp og fusjoner av denne typen fremover. Mange vil se store fordeler ved å ha en stor organisasjon i bakhånd når de skal vokse videre. Enkelte vil nok hevde at et er synd at en del av de mindre og mellomstore, og for så vidt også de store, aktørene forsvinner inn i større enheter. Men dette er en naturlig del av utviklingen, og slik har det vært i alle tider. Vi har innimellom sett bølger av større oppkjøp over en relativt kort tid, og det kan være at dette nå er i ferd med å skje. Det har som kjent også blitt gjennomført flere større oppkjøp den senere tiden, som med BackeGruppen som kjøper Lønnheim, AF Gruppen som kjøper LAB (og Målselv Maskin & Transport), og selvsagt med onsdagens store handler. Tirsdag ble det også kjent at WSP kjøper Faveo Prosjektledelse.

Det gjenstår en godkjenning av Konkurransetilsynet både for Veidekkes kjøp av Reinertsen Entreprenør og etableringen av den nye anleggsgiganten, men vi regner med at det skal gå i boks.