- Fortsatt lurt med gass til spisslast

19. mai var det et oppslag på bygg.no om "Over 20 organisasjoner som vil ha fossilfri oppvarming". Saken gikk konkret på forslaget til nye energikrav i bygninger med høringsfrist 18. mai, og bruken av gass til spisslast. Norsk Petroleumsinstitutt og Energigass Norge kommer her med sine betraktninger rundt saken

Innlegg av:

Ingebjørg Wilhemsen, fagsjef Norsk Petroleumsinstitutt og Tore Woll, daglig leder Energigass Norge.

Uten fossil gass til spisslast, kan det nye forslaget til energikrav føre til at fremtidens boliger i hovedsak vil gjøres avhengig av strøm. Økt effektbehov gir fortsatt behov for spisslast, også i boliger. På sikt vil propan bli et fornybart alternativ, og et forbud mot gassinstallasjoner vil hindre grønn innovasjon, mener Norsk Petroleumsinstitutt og Energigass Norge.

Sammen med Energi Norge har flere aktører i byggebransjen og en rekke miljøorganisasjoner sendt felles høringsuttalelse på forslag til nye energikrav. I høringsuttalelsen, som det refereres til i en artikkel i www.bygg.no, fremgår det at de vil ha et totalforbud mot fossil oppvarming. Argumentene er at fossil gass ikke er nødvendig, ikke framtidsrettet, ikke gir et tydelig signal i markedet og at et forbud mot fossil gass er lettere å administrere enn en åpning for gass til spisslast.

Norsk Petroleumsinstitutt og Energigass Norge er ikke enig i påstandene fra de 22 aktørene, og mener det fortsatt er lurt med gass til spisslast.

1. Uten gass blir vi mer avhengig av elektrisitet

Hvis det ikke åpnes for fossil gass til spisslast til oppvarming, vil det trolig bli hundre prosent elektrisk oppvarming i nye boliger og bygg. Slik forslaget til energikrav nå er utformet, kan en bruke direkte elektrisk oppvarming i alle boliger og leilighetsbygg under 1000 kvadratmeter. En må heller ikke installere annet enn elektrokjel i større bygg der det er påbud om fleksibelt varmesystem, siden det bare er krav om klargjøring for andre energibærere, ikke fysisk installasjon.

2. Fortsatt behov for spisslast for å ivareta forsyningssikkerheten

Utredninger gjort av NVE og andre viser at det fortsatt er behov for spisslast i det norske energisystemet. Utfordringen er ikke tilgang på energi, men effekt – det vil si den samtidige bruken av energikrevende utstyr. Det skyldes for gammelt og svakt nett, ikke bare i de store overføringslinjene, men også i lokalnettet. Dette understøttes av at medlemmene i Energi Norge og NVE nå forbereder en overgang til effektavgifter også i boliger, for å få til lastforskyving, som det heter på fagspråket. Enkelt sagt betyr det at en ikke lenger skal lade elbilen mens middagen koker, eller junior står i dusjen.

Det samme viser forslaget til forbud mot oljefyring. Her åpnes det for at netteiere kan be NVE om lov til å åpne for oppstart av oljefyrene i sitt område i perioder med dårlig tilgang på elektrisitet eller ekstra varmebehov. Denne bruken skal kunne utgjøre inntil tretti prosent av årsbehovet.

3. Fult mulig å administrere en ordning med gass som spisslast

Vi har problemer med å forstå argumentet om at det er lettere å administrere et forbud enn å gi en åpning for fossil gass til oppvarming. Det prosjekteres jo allerede i dag med grunnlast og spisslast, og det finnes både standarder og gode dataverktøy for å gjøre den jobben. Og den tekniske forskriften skal ikke regulere bruksfasen, men byggefasen fram til ferdigstillelse. Erfaringene viser at de fleste i all hovedsak bruker elektrisk oppvarming, men tar i bruk gass når det er behov for det. Her tror vi på den sunne fornuft!

4. Hvem skal betale?

Hvis spisslast i praksis blir elektrisitet, vil det kreve store investeringer i forsterkninger av nettet – både sentralnettet og det lokale nettet. Det blir forbrukerne som skal betale gildet. Vi savner en skikkelig kost-nytte analyse av forslaget om å fjerne spisslast med gass og olje.

5. Propan vil på sikt bli et fornybart alternativ

Gassbransjen vil bidra til det grønne skiftet og det arbeides nå med å introdusere bio-komponenter som kan blandes inn i propan. De produktene som har kommet lengst er bio-DME og biopropan. I fremtiden kan propan bli et fornybart alternativ. Vi er derfor bekymret for at et forbud mot varmeinstallasjoner for fossilt brensel vil hindre grønn innovasjon.

6. Lokal forurensing

Ny kunnskap viser at det er negative helseeffekter ved lavere konsentrasjoner av svevestøvpartikler enn tidligere antatt. På bakgrunn av anbefalinger fra Miljødirektoratet, Vegdirektoratet, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet skjerper regjeringen derfor grenseverdiene for svevestøv fra 2016.

Propan har null utslipp av svevestøv. Ved å bruke gass til oppvarming, vil det dermed bidra til å redusere den lokal forurensningen.