Bjørn Erik Øye. Arkivfoto.

Øye: Norsk økonomi knekkes ikke av oljebremsen

- Dessverre er det alt for mange dommedagsprofeter som får prege forsidene i mange aviser. Problemet er at det ikke alltid er samsvar mellom det som står i deres rapporter, og det som havner i overskriftene, sa Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret da han holdt foredrag på KPMGs frokostseminar .

Fortsatt ligger investeringene i oljeindustrien på et meget høyt nivå, men for noen områder i Norge, som spesielt Stavanger og Rogaland, er selvsagt ringvirkningene på grunn av nedgangen i oljeprisen store.

- I dette området er flere store byggeprosjekter satt på vent. Den ekstreme økningen vi har hatt i boligprisene i Stavanger har også roet seg veldig, sa han.

Oslo er en katastrofe

- Det eneste negative jeg ser på den norske byggehimmelen nå er at det kan bli en svikt i byggingen av nye næringsbygg. Ellers er det meste rosenrødt i forhold til det som er virkeligheten i de aller fleste land i Europa, sa Øye.

Men han mener at mye kunne ha vært bedre på mange områder. Det gjelder ikke minst boligbyggingen i Oslo som er en katastrofe. Og den katastrofen skyldes politikerne. De fleste andre større byene i Norge har klart å holde fart i boligbyggingen i forhold til etterspørselen. Derfor har vi ikke fått de ekstreme prisene på brukte boliger der som vi har hatt i hovedstaden.

- I Norge håper vi i år å komme opp mot 29 000 boliger, men tar regjeringen gale grep kan tallet fort havne på 25 000. Vi ligger uansett 10 000 – 15 000 boliger under det vi burde ha bygget årlig. I Oslo regner man med å ha 940 000 innbyggere i 2040. Skjer det ikke noe dramatisk for å øke boligbyggingen i området, blir det en enda større katastrofe enn det som er.

-Vi må også ta inn over oss at urbaniseringen vil fortsette i et stadig voksende tempo. Det er selvsagt noe galt når man kan få fjorten eneboliger i Nord-Odal for det man må betale for en leilighet i Oslo.

Optimisme i verden

I 2014 ble det investert 6540 milliarder Euro i byggevirksomheten i verden. Siden år 2000 er aktiviteten økt med en tredjedel. Det øker altså med 11 til 12 prosent i året.

- Men veksten er ujevnt fordelt. I enkelte områder som i Europa har det vært krise i mange år siden finanskrisen. Nå er det litt bedring i noen land. At Norge investerer mer enn 400 milliarder kroner ligger selvsagt langt over det de fleste andre land investerer i forhold til folketallet. Men alt koster så mye mer i Norge. Det er også en viktig del i regnestykket, sa Øye.

Der det nå virkelig tar av er i Afrika, i Østen, I Sør-Amerika og i Australia. Europa taper ci forhold til de andre kontinentene, fortalte han.

Nedgang i oljepris er bra for mange

Nedgangen i oljeprisen er bra for mange. Den er også bra for nordmenn som hver har en stor andel i det norske oljefondet som nå er på mer enn 7100 milliarder kroner.

- Skjønt dersom prisen på olje blir for lav, kan det bli verre for norsk økonomi. Men øker vi produktiviteten i Norge og jobber vi litt mer skal det ikke være en eneste mørk sky på himmelen de neste 50 årene, fortsatte han.

-Produktiviteten i byggenæringen har dessverre gått ned de siste årene, men gjør vi noe med det har vi et enormt forbedringspotensial i næringen. Vi har stadig reformer, og vi får stadig inn nye krav i byggenæringen. Myndighetene følger ikke opp når det gjelder reguleringssaker, og byggesaker kan bli liggende i årevis. Alt dette går selvsagt ut over produktiviteten. Politikere og myndighetene sitter med nøkkelen for å løse dette problemet.