Vanskeligst å få tak i faglærte

Tross stigende arbeidsledighet, sliter tre av ti norske arbeidsgivere med å finne den riktige arbeidskraften. Vanskeligst er det å få tak i faglært arbeidskraft.

Det skriver ManpowerGroup i en pressemelding basert på sin globale undersøkelse om talentmangel.

Listen over manglende kompetanse i Norge toppes av faglært arbeidskraft, ingeniører og sjåfører. Siden i fjor er det blitt lettere å få tak i pedagogisk personell, men vanskeligere å få tak i sjåfører, heter det i pressemeldingen.

– Vi må huske at gruppen ingeniører er bredt sammensatt av ulike spesialiseringer. At det fortsatt er vanskelig å få tak i ingeniører i Norge, kan også ha sammenheng at det ikke er så lett å overføre kompetansen de har med seg fra oljebransjen til andre bransjer, sier konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath.

Undersøkelsen gjennomføres for tiende år på rad, blant over 41.700 arbeidsgivere i 42 land. For Norges del er det disse yrkene som topper listen over arbeidskraft det er vanskelig å skaffe:

  1. Faglært arbeidskraft 
  2. Ingeniører 
  3. Sjåfører 
  4. Regnskap & økonomimedarbeider 
  5. Ledere 
  6. Teknikere 
  7. Leger og helsepersonell (ikke sykepleiere) 
  8. Selgere 
  9. Pedagogisk personell 
  10. Sykepleiere

– Faglært arbeidskraft, som håndverkere, ligger på topp også i år – både i Norge og globalt. Det vil det trolig være også framover, og en yrkesvei innen håndverk er et godt valg, sier Brath.