Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

SINTEF utfordrer til visningstest

SINTEF Byggforsk lanserer en quiz for å se om boligkjøpere har det som skal til for å få mest ut av visningen.

Det skriver SINTEF Byggforsk i en pressemelding.

Helgene i mai er, ifølge instituttet, noen av de travleste i eiendomsbransjen, hvor tusenvis av hus og leiligheter legges ut for salg.

– Men pass på hva du egentlig kjøper. Husk at dette kanskje er en investering for livet, råder seniorforsker Trond Bøhlerengen ved SINTEF Byggforsk.

Forhold man, ifølge Bøhlerengen, bør undersøke er takhøyde, dagslys og utsyn, bodplass, tilgjengelighet, fleksibilitet, lydisolering og brannsikkerhet. Andre kritiske punkter er ventilasjon og inneklima, oppvarming/energieffektivitet, elektrisk anlegg, bad/våtrom, drenering og kjeller, ytterkledning og vinduer, balkonger/terrasser, samt loft og tak.

Det er også mulig å legge inn forbehold ved budgivningen om at selger dekker kostnadene ved eventuelt utbedringsbehov.

– Dersom selger ikke aksepterer et slikt forbehold, bør du tenke deg om. Senk budet, sett av penger til utbedring, eller vurder en annen bolig i stedet, oppfordrer Bøhlerengen.

Selger har plikt til å opplyse om kjente svakheter ved boligen, men kjøper har selv plikt til å undersøke. Boligkjøpere som ikke undersøker nærmere, vil ofte ha urealistiske forventninger til hva de har kjøpt, med fare for store, uforutsette utgifter i etterkant, heter det i pressemeldingen fra SINTEF.

– Mange har også for lite kunnskap om hva eierskifteforsikringen dekker, og kan føle seg lurt når feil og mangler ikke dekkes av forsikringen. Andre unnlater å sjekke økonomien til utbygger eller borettslag, og blir medansvarlig for tap eller investering i større oppgraderinger, sier Bøhlerengen.

I forbindelse med høysesongen i visninger har SINTEF Byggforsk lagt ut denne visnings-quizen på sine Facebook-sider.