Direktør i Forsvarsbygg, Erik Øimoen. Foto: Forsvarsbygg

Forsvarsbygg til kamp mot byggemafia

Forsvarsbygg uttrykker bekymring for mafiatilstander i den norske byggenæringen. - Det må sterke virkemidler til for å stoppe utviklingen, sier Forsvarsbygg-direktør Erik Øimoen.

Forsvarsbygg har tatt en aktiv rolle i å skape en felles front mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Bedre interne retningslinjer skjerpede krav til underleverandører, et bredt samarbeid med offentlige byggherrer, fagforeninger og offentlige myndigheter er noen eksempler.

– Skal vi komme disse problemene til livs, må vi dele kunnskap. Ingen vinner denne kampen alene, sier direktør Erik Øimoen i en pressemelding fra Forsvarsbygg.
Den norske forsvarsbyggherren jobber, ifølge meldingen, nå med en styrket kontroll, og oppfordrer til å tipse myndighetene i større grad.

Stor aktør – stort ansvar

Forsvarsbygg er, med sitt ansvar for de norske forsvarseiendommene, landets største eiendomsforvalter, heter det i meldingen.

– Forsvarsbygg har et stort ansvar. Derfor søker vi aktivt etter nye virkemidler for å avdekke og forebygge sosial dumping og annen arbeidslivskriminalitet. Da er det avgjørende at myndighetene og bransjen jobber sammen om tiltak. De må være praktiske og gi en reell effekt på bygge- og anleggsplassene. Sentral godkjenningsordning og ID-kort i sanntid er gode virkemidler, sier Øimoen.

Politiet på banen

Det er spesielt én aktør som Forsvarsbygg-direktøren mener er sentral for å få bukt med arbeidsmiljøkriminaliteten i bygg og anlegg.
– For å lykkes, er vi avhengig av at politiet setter av tilstrekkelige ressurser til å avdekke og etterforske organisert kriminalitet innenfor byggebransjen, sier Øimoen.

Forsvarsbygg-direktøren mener det er et potensial for et styrket samarbeid mellom de offentlige myndighetene.
– Det er de samlede ressursene som gir effekt over tid. Men da må de koordineres godt. Og så bør Politiet fortsette sitt gode arbeid å ta en tydelig rolle i arbeidet, sier han.
– Kampen står nå om hvilken fremtid vi ønsker oss i bransjen, avslutter Øimoen.

Les bransjestandarden for bygg og renhold som blant andre Forsvarsbygg har utformet, her.