– Vi mener at de foreslåtte energikravene vil føre til en kraftig økning i byggekostnadene, og at kravene verken vil være samfunnsøkonomisk eller privatøkonomisk lønnsomme, sier Per Jæger.

Boligprodusentene går kraftig ut mot nye energikrav i TEK10

DiBK sendte i februar ut forslaget om en skjerping av energikravene i TEK10 på høring. Boligprodusentene mener at de foreslåtte energikravene er mangelfullt utredet og vil ikke støtte DiBKs forslag.

– DiBK foreslår å fjerne tiltaksmodellen og kun videreføre rammekravmodellen – og de foreslår en kraftig skjerping av rammekravet. Vi kan ikke støtte disse forslagene. Vi mener at de foreslåtte energikravene er mangelfullt utredet, og at kravene vil gi langt lavere energibesparelse enn det som DiBK kommer fram til, sier adm. dir. Per Jæger i Boligprodusentene. Han peker videre på at de samfunnsøkonomiske beregningene til DiBK er feil.

– Vi mener at de foreslåtte energikravene vil føre til en kraftig økning i byggekostnadene, og at kravene verken vil være samfunnsøkonomisk eller privatøkonomisk lønnsomme. Noen av energitiltakene som DiBK har lagt til grunn for det foreslåtte rammekravet, er i realiteten ikke byggbare, utdyper han.

Jæger mener at forslagene slik de nå foreligger vil kunne føre til en kraftig prisøkning.

- Denne prisøkningen vil selvsagt ramme nye boliger, men vil også bidra til å heve det totale prisnivået sik det også vil påvirke eksisterende boliger, sier Jæger til Byggeindustrien. Han mener at forslagene vil ha altfor liten effekt i forhold til de store endringene i forskriften som nå foreslås. Han anbefaler derfor omfattende endringer i forslaget, og de sendte fredag inn et 44 siders høringssvar til DiBK.

- Det blir jo boligkjøperne som blir sittende igjen med hele regningen. Det er ikke som fordelene som ligger til grunn ved bilkjøp - at staten går inn og subsidierer – her må forbruker ta alle kostnader. Jeg synes det er en merkelig vei å gå samtidig som finansminister Siv Jensen har bestilt en handlingsplan som skal belyse hvordan vi kan få ned boligprisene, avslutter Jæger.

Les hele høringssvaret her