Bente Næverdal og Robert Bjerke i Statsbygg utenfor tilbygget til Sysselmannens kontorer i Longyearbyen.

Massivt tilbygg hos Sysselmannen

Nylig åpnet Statsbygg det nye tilbygget til Sysselmannens administrasjonsbygg i Longyearbyen hvor de bærende elementene er i massivtre.

Sysselmannens nåværende administrasjonsbygg i Longyearbyen på Svalbard åpnet i 1998 etter at det gamle bygget brant ned.

- De hadde behov for mer areal. Befolkningen her oppe har blitt større og lovverket har blitt ytterlige tilpasset fastlandet. Det har ført til at staben til Syssselmannen har økt, forteller eiendomsforvalter Bente Næverdal på Statsbyggs kontor i Longyearbyen til Byggeindustrien.

- De hadde behov for flere kontorplasser og større plass til politiberedskap med garderober, våpenlager og ny operasjonssentral, legger hun til. Utvidelsen gjør at bygget har økt fra 1.900 til 2.400 kvadratmeter.

Bygget er, som de fleste andre på øya, bygget på stålpeler i permafrosten. De bærende elementene er av massivtre.

- Det var LNS og deres arkitekt LPO som lanserte massivtre på administrasjonsbygget. Vi i Statsbygg laget en funksjonsbeskrivelse, og så fremt man kunne dokumentere at massivtre oppfylte funksjonskravene var det en helt ok metode å kjøre hele konstruksjonsdelen på, sier Næverdal.

Hun forteller at våpenlageret er bygget i betong. Det er lite av massivtrekonstruksjon som er synlig innvendig eller utvendig. På utsiden er det nemlig kledd inn med sink eller panel, mens inne er alt kledd med gips.

Statsbygg har hatt Jarmund/Vigsnæs arkitekter, totalentreprenør LNS Spitsbergen /LPO arkitekter/Multiconsult med på laget, og tilbygget har kostet 29 millioner kroner.