Representanter fra OSU og Vedal Prosjekt var samlet under markeringen av byggestarten i Bispevika. Foran fra venstre: Arne Eigeland, Rolf Thorsen, Jørgen Blix, Terje Kristoffersen. Bak fra venstre: Maria Rognerud, Øystein Ylvisåker, Per Erik Kristiansen, Arnt Fremstad, Vibeke Ahlsand og Bernt Aasenhuus

Startskudd for Bispevika - bygger 1.500 nye boliger

Denne uken startet grunnarbeidene for 1.500 nye boliger og et kontorbygg på 25.000 kvadratmeter i Bispevika.

Oslo S Utvikling (OSU), som om snaut 2 år fullfører Barcode-rekken i Oslo, står nå i startgropen for å utvikle området på sjøsiden av Dronning Eufemias gate i Bjørvika. Der skal selskapet oppføre kontorbygget Eufemia på ca. 25.000 kvadratmeter og sammen med Hav Eiendom rundt 1.500 boliger.

En levende bydel

- Oppstarten av spuntingen er ikke bare en milepæl for OSU, som nå går fra å være en kontorutvikler til å bli en betydelig boligbygger. Med utbyggingen vi skal stå for i Bispevika, begynner Bjørvika for alvor å ta form, sier administrerende direktør Rolf Thorsen i OSU i en melding.

I tillegg til kontor og boliger kommer det en rekke butikker, serveringssteder og kulturtilbud på gateplan i Bispevika.

- Et bredt publikumsrettet tilbud på begge sider av Dronning Eufemias gate, vil være et viktig bidrag til å skape en levende bydel, sier han.

Historisk grunn

Det er Vedal Prosjekt, som på vegne av OSU, har ansvaret for grunnarbeidene på OSUs tomt i Bispevika. Den igangsatte spuntingen omfatter i første omgang kontorbygget Eufemia og tre boligbygg.

Prosjektleder Bernt Aasenhuus i Vedal Prosjekt forteller at det ligger en ekstra utfordring i grunnarbeidene på den historiske grunnen i Bjørvika.

- Det ble gjort mange spennende funn under grunnen til Barcode, blant annet en rekke båter. Feltet vi jobber med nå, har også grense mot Middelalderparken, forteller Aasenhuus.

Presisjonsarbeid

Fordi Bispevika også ligger nærmere sjøen enn Barcode, må det brukes spunt med tetningsmiddel for redusere muligheten for innsig av vann. Dessuten foregår mye av spuntingen inn mot Dronning Eufemias gate, som er fundamentert på en hel betongplate med peler til berg.

- Det er viktig at spuntlinjen blir satt på riktig sted, slik at den ikke kommer for nær pelene til gaten. Derfor blir spuntingen her i høy grad presisjonsarbeid, sier han.

Spuntingen vil pågå i ca. 4 måneder, mens de innledende arkeologiske utgravningene ned til havnivå starter om kort tid. På grunn av støyrestriksjoner vil spuntingen foregå hverdager fra kl. 8-17, men med et opphold midt på dagen.

BREEAM for boliger?

Spunten er 16 meter lang og går 14 meter ned i bakken. Siden Eufemia skal bli et kontorbygg med BREEAM-NOR-sertifisering hvor ambisjonen er ”Excellent”-nivå, stilles det strenge krav til resirkulering av alt stål i prosjektet, noe som også gjelder for spunten.

Eufemia blir OSUs første BREEAM-sertifiserte bygg. Denne sertifiseringen omfatter i dag bare næringsbygg.

- Vi undersøker nå om det er muligheter for å få tilsvarende sertifisering på boliger og om vi kan få et pilotprosjekt i Bispevika, sier Thorsen, som også er styreleder iNorwegian Green Building Council.