Jøtul og Anderssen & Voll er nominert til Hedersprisen for god design for Jøtul F 305-serien. (Foto: Cadesign)

Jøtul nominert til Hedersprisen for god design 2015

Jøtul og designbyrået Anderssen & Voll har laget rentbrennende støpejernovn som gir panoramainnsyn til flammene. Nå er de nominert til Hedersprisen for god design.

Jøtul skal kjempe mot Oslo universitetssykehus, NRK og Epleslang om den høythengende designprisen, som deles ut på Designdagen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) 15. april.
– Jøtul er et fremragende eksempel på en norsk bedrift med lange tradisjoner som likevel ikke er redd for å gå nye veier. Ved hjelp av førsteklasses designkompetanse holder Jøtul seg relevante i et norsk og internasjonalt marked der endringene skjer fort, sier næringsminister Monica Mæland.
Hedersprisen for god design er Norges ledende utmerkelse som gis til både bedrifter og designere for innovative designprosjekter.
Jøtul er en av verdens eldste eksisterende produsenter av ovner. De ønsket å bryte med etablerte sannheter om hvordan en vedovn skal se ut. Resultatet er en ny støpejernovn. Etterspørselen har vært så høy at Kråkerøy-produsenten til tider ikke har klart å lage mange nok.
– I ovnsbransjen lages det stort sett vertikale produkter med høye, smale glass og et forholdsvis lite brennkammer. Vi stilte oss selv spørsmålet «Hvordan brenner en peis egentlig best?». Vi ville sette funksjon i sentrum for innovasjon, forteller Marius Torjusen, konsernsjef merkevarer i Jøtul.
I 2012 utarbeidet Jøtul en ny merkevareplattform som sto sentralt i utviklingsprosessen selskapet nå gikk inn i. Anderssen & Voll, tidligere en del av Norway Says, ble koblet på. De jobbet tett sammen med Jøtuls egne ingeniører.
– Målet var å konstruere en moderne vedovn med funksjonaliteten til en klassisk ovn. Den måtte ha god plass til ved, være lett å bruke og gi høy effekt uten at det gikk på kompromiss med formen, sier merkevaresjef Mette Olafsen.
I jurykjennelsen står det at «Jøtul F 305 er både tradisjonell og moderne på én gang. Den preges av tradisjonsrikt støpejernhåndverk og retroorientert formgivning, men er samtidig strippet for ornamenter og daterte elementer».
Jøtul F 305-serien ble lansert høsten 2014. Brennkammeret er horisontalt, noe som gir god plass til ved. Det store glasset i døren utgjør 70 prosent av fronten.
Partikkelutslippene ved brenning av ved ligger nesten tre ganger så lavt som kravene for å bli Svane-merket – og mer enn sju ganger lavere enn norske standardkrav til utslipp. Jøtul legger også mye ressurser i å lære kundene sine å fyre så miljøvennlig som mulig.
– Jøtul er et levende stykke norsk industrihistorie som på ingen måte er klar for historiebøkene. De er et godt bevis på hvordan norsk industri kan holde seg relevant ved å samarbeide med designere, sier Thea Mehl, prosjektleder i Norsk design- og arkitektursenter.
Norsk design- og arkitektursenter offentliggjør vinneren på Designdagen 15. april, årets største markering av design og innovasjon. Hedersprisen for god design og andre utmerkelser deles ut på ettermiddagen.