Øye: - Det blir ikke dommedag

- Det går ikke mot dommedag i norsk økonomi, sa Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret da han innledet på Fabekos konferanse på Gardermoen fredag.

Øye tok et kraftig oppgjør mot noen av sjefsøkonomene i de store bankene og en del andre rikssynsere som roper ulv, ulv.

- På grunn av at mange har fått veldig gode pensjonsordninger og på grunn av at vi får en stadig eldre befolkning vil det bli et press i norsk økonomi, men noe underskudd blir det ikke før i 2060. Men forhåpentligvis vil vi unngå det dersom politikerne setter inn de rette tiltakene, mente han.

Prognosesenteret-mannen understreker at oljevirksomheten fortsatt vil være en betydelig virksomhet i Norge, også på investeringssiden. Det at oljenæringen får et korrektiv tror Øye være en fordel for hele landet, også for byggenæringen.

Øye tok også for seg renteutsiktene, og understreket at han tror vi i Norge vil få den samme renteutviklingen som ellers i Europa og der begynner renten å nærme seg null prosent.

Prognosemakeren gikk også sterkt ut mot alle økonomene som snakker om boligboble og advarsler om å investere i en egen bolig. Nå er situasjonen veldig forskjellig i boligprisutviklingen fra fylke til fylke, fra by til by og mellom by og land.

- Frem til 1988 var det samsvar mellom BNP og anleggsinvesteringene, men etter den tid gikk anleggsinvesteringene voldsomt ned. Selv om de stiger nå er det fortsatt ett gap. På byggsiden har det i hele perioden vært bra samsvar mellom BNP og byggevirksomhet, fortalte han.

Øye mente at vi fortsatt vil ha en høy BA-produksjon. Men vi har et rødt tall og det betyr selvsagt mye for betongprodusentene – og det er at vi ser en nedgang i nye yrkesbygg (- 6 %).

På mandag blir de nye prognosene presentert.