Byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen under Byggedagene på Oslos høyeste bygg Oslo Plaza. Han ønsker seg flere høyhus i området rundt Plaza, men ingen som er høyere enn hotellet.

Oslo-byråd ønsker seg flere høyhus i sentrum

Byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen, mener det er plass til tre til fire nye høyhus i området rundt Barcode, Oslo S og Vaterland.

Onsdag presenterte Entra sine planer for et plusshus like ved Oslos høyeste bygg, Oslo Plaza. Nesten alle de 16 forslagene som er kommet inn i konkurransen, er høyhus som er omtrent like høye som Plaza.

Byråd Bård Folke Fredriksen (H) er positiv til flere høye bygg i sentrumskjernen av hovedstaden.

– Vi ønsker å gjenvinne Schweigaardsgate som en bygate, og det kan oppnås gjennom å gå i høyden. Både ROM Eiendom og KLP har spennende utviklingsprosjekter rundt bussterminalen og Oslo S, men vi har også områder rundt disse prosjektene der vi kan vurdere flere høyhus – blant annet på Lilletorget der Entra har spilt inn sitt forslag, sier Folke Fredriksen til Byggeindustrien.

Må tilby gode kvaliteter for å bygge høyt

Han understreker at det ikke foreligger en forhåndsgodkjenning av plusshus-planene Entra som presenterte onsdag.

– Det vil ligge noen viktige forutsetninger i bunn dersom man skal gå i høyden. Da må man tilby gode kvaliteter og rom på bakkeplan som gir noe tilbake til byen, sier Bård Folke Fredriksen.

– Hvor høyt mener du man kan bygge?

– Vi har sagt at Plaza fortsatt skal være Oslos høyeste bygg, så det vil bli lavere enn det. Men dette er et område der man kan ha høye bygg fordi det ligger nesten på vannflatenivå – nær kote 0.

–Det er også et godt kollektivtilbud rundt Oslo S, så det å ha en høy andel av arbeidsplasser og noen boliger her, vil være klokt, mener byråden.

Skygger ikke for boliger

At aksen mellom Barcode i øst, Oslo S i vest og Vaterland i nord ikke er et utpreget boligområde, taler også til fordel for høyhus.

– Skygge- og lokalmiljøeffekten av høyhus vil være liten her, mener Folke Fredriksen.

Men han ser ikke for seg at Oslo sentrum med flere høyhus skal utvikle seg til å bli et Mini-Manhattan.

- Nei, Oslo har sine egne dimensjoner og proporsjoner, så det tror jeg ikke på. Men Barcode synes jeg er et godt eksempel på hva som går an, og jeg tror som sagt området tåler ytterligere 3-4 høyhus.