LonaParken i Bergen. Illustrasjon: Link arkitektur

Digitalt produktsøk kvalitetssikrer svaneboliger

Dyp, digital kontroll av hvilke materialer som benyttes i byggingen er en av årsakene til at boligprosjektet LonaParken i Åsane kan smykke seg med miljømerket «Svanen.»

LonaParken er et 40 mål stort område hvor det skal bygges mer enn 500 leiligheter. LonaParken #1 er første byggetrinn og vil bestå av 101 leiligheter fordelt på to vinklede bygg på syv etasjer. Hele det første byggetrinnet reises på en måte - og med materialer - som gjør at de kan merkes med «Svanen.»

Kvalitet og bærekraft

– Det er morsomt å få bygge de første svanemerkede leilighetene i Norge. Samtidig er det alvor. Å bruke Svanen stiller strenge krav til produktene som inngår i et livssyklusperspektiv, sier Lina Larsson, miljøkoordinator hos entreprenør NCC som står for selve byggingen.

Miljøkoordinatoren forteller at NCC i mange år har brukt det digitale verktøyet «productXchange» for å sikre optimale produktvalg. Hun presiserer også at det er viktig å ikke mikse sammen Miljømerket Svanen og Svanens standard.

– I det pågående prosjektet i LonaParken bygges det i henhold til Svanens standard bygd på et kriterie-sett for småhus, barnehage- og leilighetsbygg. Alle produkter som brukes i bygget må altså oppfylle alle de obligatoriske kravene i dette kriterie-settet, sier hun.

Sikrer kontroll og oversikt

ProductXchange er et hjelpemiddel når det kommer til søk på produkter, for å finne bedre og mer miljøvennlige alternativer og for å se på hvilke produkter som bærer de ulike miljømerkingene.

– Det er også et verktøy vi gjerne benytter for å sikre oss kontroll over sikkerhetsdatablad og annen relevant dokumentasjon. ProductXchange gir også et solid innblikk i hvilke produkter som allerede er brukt i prosjektet. Alle våre under-entreprenører - og andre deltagende - har en kontraktfestet plikt til å bruke systemet, sier Larsson.