NGI har ikke råd til å lage rapporter etter dødsskred

Pengemangel gjør at Norges Geotekniske Institutt (NGI) ikke lenger lager rapporter etter skredulykker som tar liv.

NGI bekrefter overfor Nordlys at det ikke vil bli laget skredrapporter etter de tre ulykkene med dødelig utfall vi har hatt i år, to i Troms og en på Svalbard.

– Det skyldes manglende offentlig finansiering av den typen arbeid. Det er veldig uheldig, for det ligger mye læring i de tragiske ulykkene som skjer, sier Kjetil Brattlien, senioringeniør innenfor naturfare, snø- og steinskred hos NGI.

Siden 2002 har rapportene etter dødsskred rutinemessig blitt lagt ut på NGIs nettsider. Hensikten med rapportene er å klargjøre fakta og hendelsesforløp, slik at de kan brukes i forebygging av framtidige ulykker.

– Vi vet at disse rapportene også lese nøye av pårørende. Pårørende har gjerne et behov for å vite mest mulig. Det kan også være en slags trøst i at en tragedie for noen kan være lærdommen som gjør at noe tilsvarende ikke skjer igjen, sier Brattlien.

Fra 2015 har NGI besluttet at det bare er etter skredhendelser som «åpenbart har forskningsmessig interesse» at de vil lage skredrapporter, ikke ved alle dødsulykker, som de tidligere har gjort.

– På bakgrunn av stortingsmelding 15 fra 2012 som handler om flom og skred, er det lagt opp til at NVE skal lage et system for systematiske undersøkelser av flom- og skredhendelser av en viss størrelse. Hvordan denne løsningen blir, jobber vi med, sier Berg, som ikke kan love at de vil undersøke alle dødsskred.