Arve Brekkhus

AF tror LAB-oppkjøpet blir fullført i løpet av tre uker

Før jul ble det klart at AF Gruppen hadde inngått en intensjonsavtale med LAB om kjøp av 70 prosent av aksjene i konsernet. Nå nærmer oppkjøpet seg fullførelse.

– Allerede tidlig i prosessen fikk vi veldig gode respons fra eiere og lederskapet i LAB. Det har vært en intensiv prosess, og nå håper og tror vi at vi kan signere en endelig avtale om to, tre uker, sier konsernsjef Pål Egil Rønn i AF Gruppen.

Midt oppe i rekordtall for fjerde kvartal brukte han mye tid på presentasjonen på å snakke om det nært forestående kjøpet, og hva det vil bety for AF Gruppen.

Rønn fortalte at utgangspunktet for oppkjøpet var en vilje til å vokse i de regionene med sterkest forventet befolkningsvekst – Agder-fylkene, Rogaland og Hordaland.

- Vi lette etter gode partnere som delte vårt verdigrunnlag og kultur, og føler at dette oppkjøpet gir oss en mulighet til å utvikle oss i fremtiden. Bergen er ikke Stavanger eller Kristiansand. Det er ikke bare olje, men de har mange flere fasetter og andre typer næringsliv. Det er et stabilt bra byggmarkedet i Hordaland, og spesielt i Bergen, forklarer AF-sjefen.

Rønn trakk også frem en variert kundeportefølje, og ikke minst mange jobber for det offentlige.

– De har blant annet flere prosjekter for Avinor, og jobber med sykehus og eldreomsorg. De har bygget lite boliger, men gjør det. Så utgangspunktet i porteføljen er ganske robust, og vi har veldig tro på Bergen fremover, understreker entreprenøren.

AF-direktøren er full av lovord om de fire firmaene som er en del av LAB-konsernet. LAB Entreprenør som er ledende i Bergen, LAB Eiendom med en spennende tomteportefølje, Åsane Byggmesterforretning – som Rønn mener har ekstremt flinke håndverkere og Fundamentering AS – som minner ham litt om fundamenteringsvirksomheten AF har i Sverige.

– Nå jobbes det knallhardt med å ferdigstille en avtale som gir oss et godt fundament, konkluderer han.

Rønn er også åpen på at selskapet i årene fremover kan tenke seg å bruke en større del av egenkapitalen til oppkjøp.

På tross av fantastiske marginer innen anlegg er det ikke noen tvil om at AF var skuffet over ikke å få den første kontrakten på Follobanen. Jernbaneverket valgte heller italienske Condotte, og på svært mange anleggsprosjekt møter AF Gruppen konkurranse fra nær sagt hele Europa. Dette spiller også inn i konsernets vekststrategi.

– Med tanke på den økte konkurransen på anlegg, er det mer attraktivt for dere å gjøre oppkjøp innen bygg enn anlegg?

– Ja, det er et faktum at byggvirksomheter er mer regionale enn anlegg. På anlegg er det viktigere for oss å vokse organisk. Selv om det også der finnes spesialistselskaper som kan være interessante, svarer Rønn til Byggeindustrien.

Det er heller ingen tvil om at AF Gruppen traff blink med den siste store entreprenøroppkjøpet i Norge. Rønn var full av lovord om Strøm Gundersen, og utviklingen i den delen av byggvirksomheten. Håpet er nå at AF Gruppen med LAB igjen skal vokse videre, og igjen ta omsetningen over ti milliarder kroner på årsbasis.