LO-leder Gerd Kristiansen (t.v.) og NHO-leder Kristin Skogen Lund ankommer sentralbanksjef Øystein Olsens årstale i Norges Bank torsdag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

NHO: – Viktig å ikke miste tilliten til økonomien

NHO-leder Kristin Skogen Lund håper at de nødvendige økonomiske omstillingene i Norge nå ikke blir gjort i panikk – uten tillit til økonomien.

– Med et så kraftig fall i oljeprisen er noe av grunnlaget for Norges særstilling borte. En må gå fra særstilling til omstilling, noe som har skjedd nå med et så kraftig fall i oljeprisen, sier NHO-lederen til TV 2.

Skogen Lund er tydelig på at vi har visst fallet ville komme, men at det likevel kom brått. Dermed har Norge blitt tvunget til å omstille seg økonomisk.

– Men omstilling blir gjort best fornuftig og jevnt, det blir en utfordring nå. Det blir viktig å unngå for store utslag og for mange negative konsekvenser, samt å ikke miste tilliten til økonomien, sier Skogen Lund, som roser sentralbanksjef Øystein Olsen for sin årlige tale.

For næringslivet mener hun det nå blir viktig å gjøre noe med det samlede kostnadsbildet.

– Vi må gjøre noe med lønnskostnadene. Likevel blir det viktigste nå å stimulere til investeringer i nye og andre deler av økonomien. Den viktigste veksten kommer der vi allerede er gode, vi må ikke finne på nye ting. Og så vil olje fortsatt være viktig – det må vi ikke glemme, sier NHO-lederen.