Rente under null i Sverige

Sentralbanken i Sverige har for første gang senket styringsrenten under null. Målet er å få opp inflasjonen.

Sveriges Riksbank er verdens eldste sentralbank, og for første gang siden starten i 1668 er styringsrenten nå negativ.

Flere svenske medier kaller torsdagens rentekutt fra 0 til minus 0,1 prosent for et sjokk. Da Aftonbladet nylig intervjuet eksperter i de svenske bankene, svarte bare to av sju at de trodde styringsrenten ville ende under null.

I tillegg til rentekuttet vil Riksdagen kjøpe statsobligasjoner for 10 milliarder kroner. Denne typen tiltak kalles ofte kvantitative lettelser eller «pengetrykking».

– Dette var mer overraskende enn rentekuttet, sier professor Hilde Bjørnland ved BI til NTB.

Beløpet på 10 milliarder er i denne sammenhengen ikke så stort, men Riksdagen varsler at den vil trappe opp obligasjonskjøpene om nødvendig.

Også i Danmark kan det komme et nytt rentekutt torsdag, og i Norge skal sentralbanksjef Øystein Olsen holde sin årstale klokken 18.

Også i Danmark og eurosonen er noen av sentralbankenes rentesatser negative. Danmarks Nationalbank har senket renten fire ganger på to uker for å unngå stigende kronekurs.

Nationalbanken har lovet at kronekursen skal bevege seg parallelt med eurokursen, og rentekuttene skal gjøre det mulig å holde løftet. Innskuddsrenten ligger i øyeblikket på minus 0,75 prosent i Danmark.

I eurosonen har høy arbeidsledighet, lav inflasjon og generelt svak økonomi fått Den europeiske sentralbanken (ESB) til å senke innskuddsrenten til minus 0,2 prosent. I tillegg har også ESB satt i gang «pengetrykking».

Riksbankens rentekutt kan gjøre svenske kroner billigere og øke risikoen for at den norske kronekursen relativt sett blir for høy – noe som kan unngås med nye norske rentekutt. Torsdag falt verdien av svenske kroner med ett øre da Riksbankens beslutning ble kjent.

Hilde Bjørnland tror imidlertid at «valutaeffekten» blir kortvarig og at den neppe får stor betydning for Norge.

– Jeg tror ikke svekkelsen av svenske kroner blir permanent, sier hun.