Det blåste friskt i Bodø sentrum lørdag formiddag da ekstremværet "Ole" traff land. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

Ekstremværet Ole satte nye rekorder

Det ble satt nye vindrekorder i både Nordland og Troms da ekstremværet Ole slo inn med full styrke i helgen. I Lofoten var flere tusen fortsatt uten strøm mandag.

Den kraftigste vinden ble målt på Leknes, opplyser Meteorologisk institutt. Der var det full storm i to timer, og middelvinden var oppe i 31,2 sekundmeter – ikke langt fra orkan.

Vindkastene var samtidig svært kraftige, med en styrke på opptil 50 meter per sekund.

– Dette var et svært kraftig ekstremvær. Det er hevet over enhver tvil, sier førstekonsulent Stein Kristiansen ved seksjon for klimainformasjon i Meteorologisk institutt.

– Tidligere klarte ikke vindmålerne å måle så høye vindhastigheter som dette. De gikk ikke så langt. Men dette er den kraftigste vinden som er målt hittil med det utstyret vi har i dag, sier Kristiansen til NTB.

I tillegg må enkelte målinger kontrolleres for mulige feil, tilføyer han.

Men Kristiansen mener man likevel kan fastslå at det er snakk om den kraftigste vinden i området på mange år.

Lofotkraft har hatt alt mannskap i sving for å rette opp feilene.

– Det går bedre og bedre. De forventer at det meste kommer opp igjen i løpet av dagen, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Arne Søiland i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Forsikringsselskapene har ennå ikke fått full oversikt over skadene etter ekstremværet.