Beslutningsstøtte med LCC – for gode anskaffelser

StedOslo, Norge
ArrangørNBEF og TFSK
Fra25.03.2015
Til26.03.2015
TidspunktOnsdag kl 9.00 - torsdag kl 15.30

Målgruppe:
Kurset er spesielt rettet mot beslutningstakere og ledere, men taktisk og operativt personell, som ønsker å ta i bruk LCC i sine arbeider er også velkomne. Det egner seg for rådgivere, prosjekterende, entreprenører, leverandører, offentlige og private byggherrer og eiendomsforvaltere.

Kursomtale:
For å få gode, fleksible og verdiskapende bygg trengs det kompetente eier- og brukermiljøer som har forståelse for rasjonelle beslutningsprosesser og gode verktøy for beslutningsstøtte. LCC representerer et helhetsgrep på bygningens forventede påvirkninger på omgivelsene

og brukerne over tid, samt for de neddiskonterte kostnader for byggeier. En unnlatelse å tenke livsløpsplanlegging representerer en potensiell sløsing med ressurser. På dette kurset følger prosjektets (byggets) livsløp helt fra den tidligste fasen med krav til beslutningsunderlag, ambisjoner, mål og strategier. Videre via beslutningsprosesser og tildelingskriterier til konseptvalg og konsekvenser.

Livsløpsplanlegging og LCC er aktuelt for både offentlig og privat sektor. For private prosjekteiere gir LCC-beregninger poeng i en BREEAM NOR-sertifisering – i tillegg til et godt beslutningsunderlag for valg av løsninger og konsepter. For offentlige vil (politiske) krav til å fastsette et bærekraftig ambisjonsnivå i prosjektene i forhold til en akseptabel kostnadsdekkende husleie være en driver. I tillegg kommer selvsagt en mulighet til å etterleve kravene til å ta hensyn til LCC som ligger nedfelt i regelverket. Herunder også hvordan kvalifikasjons- og tildelingskriterier knyttet til LCC bør utformes.

På dag 2 gjennomgår vi «bibelen», NS 3454 Livssykluskostnader for byggverk, og ser på eksempler på bruk både i privat og offentlig sektor. LCC Forum og DIFI har i samarbeid utviklet en komplett opplæringspakke om LCC som legger fritt tilgjengelig på www.anskaffelser.no/bae og du vil gjennom kurset få se flere eksempler på elementer herfra. Før lunsj får vi høre hvordan DIFI arbeider videre med dette, samt litt om hvordan EUs reviderte anskaffelsesdirektiv vil berøre norsk regelverk over EØS terskelverdi.

Etter lunsj får vi en demo som viser vei innen bruk av IKT og åpenBIM: Nye verktøy gir nå bedre muligheter til å foreta informerte valg for optimale løsninger, bl.a. ved å simulere ulike driftsscenarier og å utnytte erfaringer fra driftsfasen i mye større grad ved planlegging av nye prosjekter. På den avsluttende workshopen hjelper vi deg som arbeider med konkrete prosjekter å komme i gang med bruk av LCCverktøy: Våre veiledere vil gi råd som er relevante for dine spørsmål. Du oppfordres til å sende oss cases som du ønsker å jobbe med på denne delen. Her har du en god mulighet til å få noe enda mer direkte matnyttig ut av disse LCC-dagene!

Påmeldingsfrist: 4. mars

Program og påmelding