Bjørgvin fengsel - ungdomsenhet

Ved Bjørgvin fengsel i Åsane i Bergen har Donar AS totalrehabilitert et bygg som nå rommer landets første ungdomsfengsel.

Fakra

Sted: Åsane, Bergen

Prosjekttype: Totalrehabilitering/ombygging

Kontraktssum eks mva:
55 millioner kroner

Bruttoareal: 1.500 kvm

Tiltakshaver: Statsbygg

Byggherreombud: HR Prosjekt

Totalentreprenør: Donar

Arkitekt og totalprosjektering: Norconsult Bergen

Totalunderentreprenører: VVS: Anders O. Grevstad l Elektro: Sønnico l Mur og flis: Murmester Aastvedt l Glass/alu og dør/vinduer: Hole Glass l Grunnarbeider og utomhus: Anleggsgartner Wikholm

Underentreprenører/leverandører: Rivning og sanering og betong-saging: Betongskjæring l Gulvstøp/ tynnavretting: Aker Byggteknikk l Lev. arrestdører: Rapp Pyrotec l Lev laminat dører og celledører: SSC Joinex l Blikkenslager: Fløysand Blikk og Fana Blikk l Himling og innredningsglass: Innomhus l Maler og gulvlegger: Maler og Gulv gruppen l Parkett: Gulvspesialisten l Branntetting: Brannteknikk l Lås og beslag: Låsservice l kjøkken: Sigdal l Heiser: HK Service l Byggevarer: Norgros Handel l Maskinutleie: Ramirent l Byggvask: RSV Renhold l Transport og mottak byggavfall: Franzefoss

– Her skal personer fra 15 til 18 år få best mulige forhold for å gjennomføre soning ved den nye enheten, skjermet fra voksne innsatte og med en tilrettelagt personalgruppe, sier Per Omdal, leder ved ungdomsenheten.

– Lokalene er utformet etter de behov de innsatte og ansatte har. Det er for eksempel ikke gitter foran vinduene, legger Omdal til.

Bygget har to etasjer og et samlet areal på 1.520 kvadratmeter. Entreprisekostnaden er 55 millioner kroner eks mva. Statsbygg er tiltakshaver, og Donar har utført bygningsmessige arbeider i totalentreprise. Norconsult har vært arkitekt og totalrådgiver. Byggestart var i november 2013 og byggearbeidene ble fullført i november i 2014. Enheten ble tatt i bruk i januar i år.

I første etasje er det fire borom med toalett og dusj, et borom for bevegelses-hemmede, sikkerhetscelle, oppholdsrom med kjøkken, vaktrom, kontorer, urinprøverom, undervisningsrom, mediarom og samtalerom. Andre etasje rommer kontorer for ansatte og psykolog, garderober for ansatte, en botrenings-leilighet og en besøksleilighet, samt 400 kvadratmeter som skal innredes senere.

Bygget er innredet slik at det ikke har institusjonelt preg, samtidig har det skuddsikre vinduer, stålforsterkede dørkarmer og er evakueringssikkert. Det er 22 årsverk ved ungdomsenheten.

Totalrehabilitering
Prosjektleder Tom Erik Kirkerud i Donar forteller at bygget er et rehabiliteringsprosjekt og at kun skallet av plassbygd betong er beholdt. Han sier at det var nødvendig med betongrehabilitering på grunn av lav overdekning og synlig armering. Bygget er rektangulært, med to mindre tilbygg. Det har nytt saltak med H-panner. Ytterveggene er etterisolert på utsiden med fasadeblokker som er pusset og malt hvite. Sivilarkitekt Jorunn Astrid Nygaard i Norconsult sier at innsiden av ytterveggene er påforet med fem cm for å få plass til tekniske føringer og tilleggsisolasjon for å oppnå energikrav. Dette har gjort veggene 60 cm tykke.

Alle vinduer er i aluminium og spesialbygde. Veggene er enten faste eller forsterkede gipsvegger.

I fellesareal er det systemhimlinger der platene er festet med stag slik at de ikke kan åpnes fra nedsiden. I borommene er det faste himlinger. Gulvene er isolerte og påstøpt med A-plan.

Tom Erik Kirkerud sier at den største utfordringen i prosjektet lå i

begrensede etasjehøyder og begrenset vannforsyning i området. For å få god nok vannkapasitet har Donar gravd en ny til-
førselsgrøft på drøyt 500 meter.

– Vi har lært mye om å bygge sikringsbygg av dette prosjektet, sier

Kirkerud.

Tek10
Ungdomsenhetens bygg er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme basert på fjernvarme (våtrom har elektriske kabler i gulv). Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 189,9 kWh. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. En varmepumpe trekker ekstra energi ut av fjernvarmen. Bygget er fullsprinklet. Gjerdene rundt luftegårder er fire meter høyt.


Flere prosjekter