Arbeidsinnvandring bidrar til økt ungdomsledighet

Den økte arbeidsinnvandringen til Norge bidrar til høyere produksjon og verdiskapning i Norge. Men den fører også med seg større arbeidsløshet blant unge.

Det viser en analyse som Nav har gjennomført.

– Arbeidsinnvandring er viktig for Norge og norsk økonomi. Samtidig gir den også noen utfordringer, som at det er vanskeligere for ungdom og flyktninger å komme i jobb, siden konkurransen om de ufaglærte jobbene er blitt større, sier kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Nav.

I gjennomsnitt har om lag 23.000 arbeidsinnvandrere fra land utenfor Norden kommet til Norge hvert år i perioden 2008– 2013. En stor andel av disse er i 20- og 30-årene, og de har i stor grad begynt å jobbe innen overnattings- og serveringsvirksomhet, bygg og anlegg, industri og varehandel.

I samme periode har antall sysselsatte nordmenn i alderen 15– 24 år falt med 48.000, viser analysen.

Ifølge Nav kan den store nedgangen i antall unge sysselsatte delvis forklares med at arbeidsinnvandring har gitt økt konkurranse om arbeidsplasser som tidligere var vanlige å kombinere med skole og studier.

Det meste av nedgangen kan forklares med at flere studerer enn før, og at færre arbeider ved siden av studiene. Men det er også flere som har falt utenfor både skole og arbeidsliv.