BackeGruppen med maksimalt to underentreprenørledd

BackeGruppen innførte fra 1. november en grense på maksimalt to underentreprenørledd på alle sine prosjekter.

Sven Christian Ulvatne

– Vi er i en bransje med et dårlig rykte, og tallene fra Skatteetaten underbygger at det er en grunn til det. Vi mener at kampen mot useriøse aktører starter med å gjenvinne oversikten over alle leddene i byggeprosjektene. Derfor innfører vi fra 1. november en grense på maksimalt to underentreprenørledd på alle våre prosjekter, sier Sven Chr Ulvatne, administrerende direktør i Backe Entreprenør.

Byggenæringen sliter med mange useriøse aktører. Skatteetaten mener at opp mot 1/3 av omsetningen i næringen kommer fra svart arbeid. Det dårlige ryktet til bransjen skader særlig rekrutteringen. Søkertallene til bygg- og anleggsfag på videregående er redusert med 40 prosent siden 2007, og en undersøkelse gjennomført av Norstat for BackeGruppen i sommer viste at tre av fire under 30 år mener utdanningen har lav status. Hovedgrunnen mener respondentene, r svart arbeid og en bransje preget av useriøse aktører.

– Bransjen har selv et ansvar for å gjøre næringen mer attraktiv for de unge. Bygg- og anleggsnæringen er Norges nest største næring, og det bør være en selvfølge at det er attraktivt å jobbe her, fortsetter Sven Chr Ulvatne.

Både Arbeidstilsynet og Skatteetaten viser til at mange underentreprenørledd er et problem, og at omfanget øker fra tredje ledd og utover. Et eksempel på dette er en underentreprenør som leier inn et malerfirma for alt utvendig malingsarbeid. Om malerfirmaet da leier inn ulike leverandører med forskjellig spisskompetanse, blir fortleddene mange. Dette vanskeliggjør god kontroll og oppfølging fra hovedentreprenøren sin side.

– Mange ledd og flere aktører på samme prosjekt gjør det vanskelig å holde oversikt, og gir mafiaen mulighet til å drive svart. Flere av de useriøse aktørene bedriver storstilt fiktiv fakturering, og kan i noen tilfeller betale ned mot 10 kroner timen til sine ansatte. Dette vil vi redusere ved å innføre et maksimum antall ledd av underentreprenører, uttaler Ulvatne.

BackeGruppen har to hovedmål ved å innføre dette kravet i sine kontrakter:

· Forebygge useriøsitet og sosial dumping, som oftest oppstår ide laveste leddene i kontraktskjeden. · Bidra til bedre kvalitets-, miljø- og HMS-arbeid gjennom tettere forhold til alle virksomheter som utfører arbeid på BackeGruppens byggeplasser.

– Vi tror dette vil skape større trygghet både for byggherrene og de øvrige entreprenørene på prosjektene. Det stilles tydelige krav til alle som bidrar på prosjektene, og vi skal i fellesskap skape trygge og gode byggeplasser, avslutter Ulvatne.