Mathias (11) var stolt av lysestaken han presset selv. – Den skal stå på stua, sa den fornøyde 11-åringen.Eli Hermine Heyerdahl Eide (avdelingsleder NRLs avdeling Buskerud) laget prototyper til lysestaker.Are Skaar Nielsen, Ingebjørg Martinsen, Randi Helen Nodeland og Ole Larmerud fra NRL loset publikum gjennom lodding og pressing av kobberrør-lysestaker.Rolf Karlsen og John Sydtveit fra PipeLife troppet opp med plastrørdelerog laget rørmenn til NRL.Regine Solhøi (12) lodder lysestake med hjelp fra Are Skaar Nielsen. Lillebror Reinert (11) og pappa Inge Solhøi følger spent med.

Testet rørlegger-ferdighetene

NRLs aktivitetsstand på Teknisk Museum under museets 100-årsjubileum ble en suksess, og 250 kobberlysestaker ble satt sammen ved hjelp av lodding eller pressing av barn og foreldre.

De fikk med seg god og nyttig informasjon om rørleggeryrket - og veien dit.

– De vi treffer på et slikt arrangement, kontra en fag- eller utdanningsmesse er ikke de samme folkene. Her har vi nådd publikum på deres arena, sier fagkonsulent i NRL, Are Skaar Nielsen.

I løpet av lørdag 30. og søndag 31. august var 950 barn og 1375 voksne innom museet.

– Det var flest barn som prøvde seg på aktivitetene våre - noe vi også hadde lagt opp til på forhånd - men de hadde jo med seg foreldre og besteforeldre, som vi fikk pratet mye med. Disse er jo i stor grad med på å påvirke yrkesvei senere, sier Skaar Nielsen.

– Fantastiske leverandører

I tillegg til lodding og pressing av rør-lysestaker, kunne de små "rørleggerne" sette sammen plastrør til rørmenn, rørdamer og rørfigurer etter fri fantasi. Bend og rørlengder fra PipeLife ble omtalt som "bedre enn Lego" av flere barn, som oppslukt satte sammen rørdelene.

– PipeLife, Geberit og Brødrene Dahl sponset oss med plastrør, alt av kobberrør, lodde- og klemdeler - og lånte oss utstyr. Uten disse fantastiske leverandørene hadde vi aldri fått det til, sier Skaar Nielsen, som også vil rette en stor, felles takk til Rolf Arne Gustavsen som stilte opp på kort varsel og var en super representant for rørfaget.

Skapende aktiviteter populært

– Denne type aktiviteter, der folk får gjøre ting med hendene sine og være kreative, er alltid veldig populære, sier leder for Vitensenteret på Norsk Teknisk Museum, Jan Andersson.

Han legger til at med de forskjellige aktivitetene som var tilpasset forskjellige aldersgrupper, passet arrangementet både for små og store familier og grupper med barn i forskjellige aldre.

Vil gjenta suksessen

– Vi er veldig fornøyd med samarbeidet. Det er nok ikke mange samarbeidspartnere som hadde lagt seg så mye i selen som NRL har gjort. Det var også tydelig å se at de som sto på standen likte det de drev med - og det er kanskje den største suksessfaktoren, sier Andersson.

Han ser gjerne at NRL gjentar arrangementet, noe Skaar Nielsen ikke ser bort fra at kan bli en realitet.

– Selv om det var tidkrevende, var dette så moro og suksessrikt at vi gjerne gjentar det igjen, sier Skaar Nielsen.