Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Økonomer støtter Støre: – Eiendomsskatt en god idé

Ap-leder Jonas Gahr Støre skriver i sin nye bok at han vil ha debatt om skattesystemet og at «fagkunnskap argumenterer for» eiendomsskatt. Økonomene jubler.

Støre nevner eiendomsskatten når han i boken «I bevegelse» tar til orde for en «åpen og inkluderende diskusjon om (...) et mer rettferdig og mer effektivt skattesystem». Samtidig viser han til at «all toneangivende fagkunnskap» peker i retning av eiendomsskatt.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen er en av en rekke ledende økonomer som synes dette er en god idé, skriver Finansavisen.

– Dagens boligbeskatning er urettferdighet og ineffektivitet satt i system.

Andreassen påpeker at dagens system gjør at de med dyre boliger betaler mindre i skatt enn dem med billige boliger.

– Den manglende statlige boligskatten er det store hullet i dette systemet, og det er derfor klokt av Støre å åpne for en debatt som ser på hele systemet, sier sjeføkonomen.

Dag Aarnes i NHO kaller eiendomsskatt «et godt grep», mens LOs Stein Reegård sier det er stor enighet blant økonomer om at lav eiendomsskatt er «det viktigste forbedringspunktet» i det økonomiske systemet.

2. desember kommer Scheel-utvalget med sin innstilling som tar utgangspunkt i selskapsbeskatningen, men også ser på andre deler av skattesystemet. Da er det duket for en vidtfavnende skattedebatt.