Teknisk godkjenning av prefabrikerte husmoduler – Hva innebærer egentlig det?

Bruken av prefabrikerte trehusmoduler og elementer øker stadig i norsk byggenæring. Samtidig hersker det mye tvil omkring dokumentasjonen av produktegenskaper i byggeprosjekter der slike moduler anvendes, ikke minst når man benytter moduler importert fra utlandet.

Jan Olav Hjermann

Forskningssjef
SINTEF Certification

Mange av modulsystemene har SINTEF Teknisk Godkjenning, og flere presseoppslag den siste tiden om modulbygging og import fra Øst-Europa vitner om misforståelser når det gjelder hva en slik godkjenning omfatter. SINTEF Byggforsk ønsker derfor å gjøre noen presiseringer når det gjelder teknisk godkjenning.

Husmoduler er en byggevare

Prefabrikerte husmoduler er per definisjon en byggevare som bringes til byggeplass. Produktegenskapene skal være dokumentert i henhold til forskrift om omsetning og dokumentasjon av produkter til byggverk (DOK). For husmoduler gjelder system 1 i henhold til byggevareforordningen når det gjelder vurdering og verifikasjon av egenskaper eller ytelser. Det innebærer blant annet at fabrikkproduksjonen skal ha en kvalitetskontroll som overvåkes av et utpekt, uavhengig kontrollorgan. Det som skjer av arbeid på byggeplassen er en annen sak, her er det reglene for kontroll av byggearbeider i henhold til byggteknisk forskrift (TEK) som gjelder.

Også bruk av moduler krever normal bygningsprosjektering

I en teknisk godkjenning for et modulsystem vil ytelsene til modulene i stor grad være bestemt og deklarert. Men selv om egenskapene til hver enkelt modul som kommer ut fra fabrikken er godt dokumentert, er ikke dette noe som erstatter behovet for, eller kravet om, prosjektering og utførelse av den komplette bygningen i henhold til TEK. Ansvarlig prosjekterende og utførende i hvert enkelt byggeprosjekt må detaljprosjektere bygget på vanlig måte, selv om den eksisterende dokumentasjonen av modulegenskapene i stor grad foreligger på forhånd. Det gjelder prosjektering av fundamenter, overordnet bæreevne og stabilitet av ferdig bygg når dette består av flere moduler, overordnet brannsikkerhet, lydisolasjon, energieffektivitet, og supplerende arbeider på byggplass som f.eks. felles takoverbygg og andre supplerende konstruksjoner.

I hver enkelt byggesak må det klart fremgå hvem som er ansvarlig prosjekterende og utførende for byggeprosjektet. Det kan være modulprodusenten som også er ansvarlig prosjekterende og/eller utførende, men det kan også være at modulprodusenten bare er leverandør av en byggevare.

SINTEF Teknisk Godkjenning

Når et modulsystem har SINTEF Teknisk Godkjenning skal standardkonstruksjonene som er beskrevet i godkjenningen tilfredsstille kravene i DOK om dokumentasjon av produktegenskaper. I tillegg vil konstruksjonene tilfredsstille de ytelseskrav som SINTEF Byggforsk anbefaler for bruk i Norge. En godkjenning innebærer at SINTEF Byggforsk har vurdert og kvalitetssikret de deklarerte ytelsene som bæreevne, brannmotstand, lydisolering, energieffektivitet, fuktsikkerhet og bestandighet til de standard modulkonstruksjonene som er beskrevet i godkjenninegn. Godkjenningen omfatter en detaljert angivelse av alle materialer og komponenter som inngår i modulene, og inkluderer også en vurdering av miljørelaterte egenskaper knyttet til inneklimapåvirkning, bruk av helsefarlige kjemikalier etc.

SINTEF Teknisk Godkjenning angir hvilket bruksområde modulene er beregnet for, f.eks. maksimalt antall etasjer og eventuelt begrensninger når det gjelder klimapåvirkninger og byggesteder. En viktig del av godkjenningen er også betingelser for bruk. Godkjenningene angir hva som ikke dekkes av deklarerte ytelser til standardkonstruksjonene, men som må prosjekteres spesielt for hver enkelt leveranse. Beskrivelse av standard konstruksjonsdetaljer for sammenføyning av moduler, og prinsipper for tilslutning til fundamenter på byggeplass, er normalt en del av produktbeskrivelsen og godkjenningen. Kontroll av at utførelsen blir som beskrevet er derimot en del av den ordinære kontrollen som skal gjøres i hvert enkelt byggeprosjekt.

Ikke alt er standard utførelse eller omfattes av en modulgodkjenning

En teknisk godkjenning omfatter normalt selve modulenes bæresystem, varmeisolasjon, kledninger, sperresjikt og tettesystemer som er standard i modulkonstruksjonene. Men enkelte komponenter bestemmes særskilt for hver enkelt leveranse, og kan da ikke forhåndsvurderes slik at de kan være en del av godkjenningen. Dette gjelder særlig innvendige overflatesjikt, men ofte også vinduer og dører selv om selve innsettingen i veggene omfattes av den tekniske godkjenningen. Slike materialer og komponenter må da ha egen produktdokumentasjon utenom modulgodkjenningen. Det samme gjelder tekniske anlegg, innredninger og annet som kan følge med modulene fra fabrikken, men som ikke er beskrevet som en del av godkjenningen.

Selv om produsenten anvender et standard konstruksjonssystem med standard materialbruk må prefabrikerte moduler i noen grad tilpasses det enkelte byggeprosjekt. Det kan f.eks. gjelde modulstørrelse, spesiell utforming av kledninger og føringer for tekniske anlegg. Avvik fra beskrivelsene av standard utførelse som angitt i den tekniske godkjenningen må da vurderes av de ansvarlige i hver enkelt byggesak. Bare det som er klart spesifisert som en del av en SINTEF Teknisk Godkjenning er vurdert SINTEF Byggforsk og funnet egnet i bruk.

Tilgjengelig på internett

SINTEF Teknisk Godkjenning publiseres av SINTEF Certification, og alle gyldige godkjenninger kan lastes ned fra www.sintefcertification.no. Beskrivelse av moduler og elementer i godkjenningsdokumentet for prefabrikerte husmoduler og elementsystemer gjøres med snitt av prinsipiell oppbygning for golv-, vegg- og takkonstruksjoner samt spesifikasjon av materialer og komponenter. I tillegg er et sett tegninger som viser den detaljerte utformingen av alle konstruksjonsdetaljer også en del av godkjenningen. Disse publiseres imidlertid ikke på internett slik som selve godkjenningsdokumentet.