Er det plass til alle teknologi- og realfagstudentene?

Teknologi- og realfagene opplever en gledelig økning i antall søkere. Både landets politikere og ikke minst flere viktige næringer, blant dem byggenæringen, har i mange år ønsket flere søkere til disse fagene. Det kan nå se ut til at de får det de ønsker.

I år har det vært en økning på sju prosent blant de som er tilbudt plass ved teknologi- og realfagene ved landets høyskoler og universiteter. Dette betyr at 15.984 er tilbudt studieplass ved disse fagene til høsten mot 14.978 i fjor.

Problemet er at antallet studieplasser ikke har økt tilsvarende – økningen har kun vært på en prosent. Det betyr at skolene satser på er overbooking og at man regner med at såpass mange faller fra på veien frem mot studiestart eller like etter at studiene er kommet i gang, at man vil få plass til alle som ønsker å fullføre utdanningene. Stort sett har dette gått greit tidligere, men overbookingen er nå større enn tidligere. Tekna advarer mot denne taktikken og frykter at det vil bli vel trangt på lesesalene og at studentene må leke stolleken.

Når man over lengre tid har oppfordret til å ta teknologi- og realfag er det selvsagt viktig at vi legger opp til et godt og innholdsrikt studieløp for de som ønsker å gå denne veien. Om studentene møter trange lesesaler og mangelfulle laboratorier er dette selvsagt ikke heldig, og kan være med på å gi et høyere frafall enn man ellers ville sett. Med et stadig økende behov fra samfunnet til denne typen utdanninger er det viktig at de statlige utdanningsinstitusjonene utvider antall studieplasser i takt med den økende interessen. Det er i alles interesse at man bygger opp under disse utdanningene.

Det er selvsagt heller ikke bra om studieplasser blir stående ubrukte – det er sløsing med ressurser. Det gjelder å finne den riktige balansen.

Det skal bli spennende å se an utviklingen frem mot studiestart – og om alle får starte på utdanningene hvor de er tildelt plass. Vi velger å tro at høyskolene og universitetene har brukbar oversikt på situasjonen og at man finner plass til alle som ønsker å gå denne veien. Men vi må for all del ikke komme i en situasjon hvor de som ønsker å gå på teknologi- og realfag ikke får tilfredsstillende tilbud ved studiestart.