Illustrasjonsfoto

Bedrifter slurver med å sjekke renholdsleverandører

Bare to av ti som kjøper inn renholdstjenester, følger loven, ifølge Arbeidstilsynet. Dette gjelder både Forsvaret, matvarebutikker, restauranter og norske industribedrifter.

Etter at tilsynet undersøkte 1.805 virksomheter som kjøpte inn renholdstjenester fra en ekstern leverandør, er konklusjonen at bare et fåtall klarer å følge loven når de skal ha vasket lokalene sine, skriver Dagbladet.

– Vårt inntrykk er at de fleste ikke visste at de brøt loven, sier prosjektleder for Arbeidstilsynets satsing i renholdsnæringen, Kari A. Birkeland.

De fleste lovbruddene gjelder informasjons- og påseplikten, som gir bedriftene en plikt til å ha et system for å kontrollere at renholderne har lovlige lønns- og arbeidsvilkår. I tillegg skal bedriftene påse at dette står i arbeidskontraktene til de som er ansatt hos renholdsbedriftene.

En rekke forskjellige bransjer er undersøkt, og de verste funnene kom hos bedrifter i kategorien «Kulturell virksomhet, underholdning og fritidsaktiviteter». Der fikk 91 prosent av bedriftene som ble undersøkt, pålegg.