Illustrasjon: LPO Arkitekter

Veidekke Arctic bygger jordobservatorium i Ny-Ålesund

Veidekke Arctic, LPO Arkitekter og Multiconsult er viktig aktører i byggingen av det nye geodetiske jordobservatoriet i Ny-Ålesund på Svalbard. Byggestart 1. oktober.

Kartverket er byggherre og skal etablere et nytt geodetisk jordobservatorium i Ny-Ålesund på Svalbard. Observatoriet skal romme geodetiske instrumenter som skal gjøre målinger mot kvasarer, nøyaktige tidsmålinger, måle endringer i lokalt tyngdefeltet og nøyaktig avstand til satellitter i polare baner.

Målingene inngår i et globalt nettverk av målinger som vil bidra til mer nøyaktig klimaovervåking i nordområdene samt gjøre samfunnets satellittbaserte infrastruktur (GNSS) mer nøyaktig.

Massivtre

De bygningsmessige arbeidene omfatter oppføring av fundamenter for 2 VLBI- antenner (Very Long Baseline Interferometry), 9 fundamenter for fagverksmaster for kontrollinstrumenter og tre bygninger; Stasjonsbygget, SLR-bygget (Satelite Laser Ranging) og Gravimeterbygget.

I tillegg skal det bygges en innebygget gangbroforbindelse mellom Stasjonsbygget, SLR-bygget og antennene. Byggene skal fundamenteres med pæler til fjell. For å sikre at det ikke oppstår tining av permafrosten skal byggene stå på pæler ha minimum 100 cm fri høyde over bakken.

Det er utført en snødriftsanalyse som viser hvordan byggenes form har påvirkning på hvor snøen danner le- og lofonner i anlegget. Byggene er formet som resultat av analysen. Anlegget er gitt en form som hindrer at snøen fonner seg foran inngangspartier og at snø ikke fokker seg under bygningskroppen. At husene er løftet over bakken vil bidra til at mest mulig av terrenget gjøres tilgjengelig for dyrelivet i området.

Alle byggene skal oppføres med bærende elementer av massivtre, som isoleres utvendig og kles med ubehandlet panel på vegger og tak.

Stasjonsbygget

Stasjonsbygget er ”hjertet” i anlegget. Bygget inneholder alle nødvendige fasiliteter for drift av anlegget. I første etasje ligger garasje og verksted, aggregatrom, og rom for ferskvanns,- og septiktank. Alle rom skal ha direkte adkomst fra utsiden.

I annen etasje ligger observasjonsavdelingen med kontrollrommet sentralt plassert. Herfra skal operatørene ha fri sikt til de to VLBI antennene og visuell kontakt inn i datarommet ved siden av. Her er også avsatt plass til pauseareal med minikjøkken. Anlegget er ikke planlagt for døgnkontinuerlig drift. Men det er tilrettelagt for overnatting, med soverom og bad, dersom det skulle oppstå en nødsituasjon eller ved spesielle behov.

SLR-bygget

SLR- bygget nås fra Stasjonsbygget via gangbro. Bygget består av et operasjonsrom med lager og et laserrom. I laserrommet skal det monteres en laserkanon på et separat fundament på fjell, fritt fra byggets konstruksjon. Over laserkanonen skal det monteres en kuppel eller dom på taket.

Gravimeterbygget

Gravimeterbygget ligger i en egen bygning i nordre ende av anlegget. Adkomst er via trapp utenfra inn i et vindfang. Fra vindfanget skal man ha visuell kontakt inn i gravimeterrommet gjennom store glassfelt og dør. Det skal bygges tre separate fundamenter til fjell for gravimeterinstrumentene. Fundamentene skal være uavhengig av byggets konstruksjon.

Gangbrua

Gangbrua er innebygget for å skjerme natur og dyreliv mot menneskelig aktivitet. Gangbrua forbinder Stasjonsbygget, SLR- bygget og de to VLBI antennene og skal benyttes som føringsvei for kabler fra antennene til Stasjonsbygget. Kabeltraséen skal ha stabil temperatur tilsvarende temperaturen i de tilstøtende rom. Fra gangbrua skal det være direkte adkomst til VLBI- antennene.