Daglig leder Bård Krogshus i BIM Center mener at læring i bruk av BIM best skjer gjennom praktiske case i nettverk. ─ Flere byggherrer må komme på banen og stille krav til bruk av BIM, sier han (foto: BIM Center).

─ Bestillerne må våkne

─ Bedrifter som legger ned ressurser i å tilegne seg BIM-kompetanse får ikke full mulighet til å utnytte denne fordelen hvis det ikke blir påkrevd av bestillerleddet, sier daglig leder Bård Krogshus i BIM Center.

Sammen med en rekke aktører i byggenæringen i Østfold, lanserer nå BIM Center Norge det første verdinettverket for BIM.

BIM Center er et privat selskap som har som ambisjon å omsette de overordnede BIM-ressursene i BuildingSmart til praktisk verdiskapning i byggebransjen.

Har klokketro på nettverk

─ Dette er et fagområde med mye teori og standarder som aktørene i byggebransjen kan oppleve som vanskelig å oppfatte i praktisk sammenheng. Vi tror at læring i bruk av BIM best skjer gjennom læring fra praktiske case i nettverk og ikke gjennom kurs og konferanser, sier daglig leder Bård Krogshus i BIM Center.

Gjennom BIM verdinettverket i Østfold har vi samlet en del bedrifter som å gjøre en behovs- og mulighetsanalyse for bruk av BIM i hver bedrift. Ut fra disse analysene tilføres så bedriftene kompetanse og får øvelser de skal jobbe med i et par års tid.

─ Slik får bedriftene anledning til å forstå hvordan BIM kan være en verdi i den daglige driften, forklarer Krogshus.

Støtte fra Innovasjon Norge

Prosjektet har fått støtte av Innovasjon Norge og har nå Verste AS (som utvikler det gamle Verste-området i Fredrikstad), Backe Østfold, Caverion, Bravida, Plus Arkitektur, Catenda og FDV-programvareleverandøren Synkarion med på laget.

BIM Center har jobbet med prosjektet i et år, med varierende interesse fra bransjeaktørene, men de siste ukene har ballen virkelig begynt å rulle.

─ Etter at vi har fått kontrakten med Innovasjon Norge på plass, opplever vi at flere aktører har hoppet ned fra gjerdet og vil delta i prosjektet. Vi ønsker å ha med alle fagene i nettverket og mangler nå rådgiverne, men er i diskusjon med flere. I tillegg skal vi ha med representanter fra byggherresiden og har fått med oss eiendomsavdelingen til Østfold Fylkeskommune og er i samtaler med flere kommuner, sier han.

Bedriftene som nå har meldt seg på prosjektet blir en kjerne i prosjektet, men flere bedrifter får mulighet til delta på samlinger. Forprosjektet vil pågå fram til høsten 2014 og har et budsjett på 600.000 kroner. Her bidrar Innovasjon Norge med 50 prosent og bedriftene med en egenfinansiering både i form av penger i egeninnsats i timeverk.

Skoen trykker på bestillerne

─ Hvor trykker skoen for å få BIM ut i praktiske prosjekter og få realisert verdien av denne måten å arbeide på i byggenæringen?

─ Hovedutfordringen er helt klart å vekke bestillerne, både kommuner, fylkeskommuner og private byggherrer. Bedrifter i byggenæringen som legger ned ressurser i å tilegne seg BIM-kompetanse får ikke full mulighet til å utnytte denne fordelen hvis det ikke blir påkrevd av bestillerleddet. Med det er også betydelige gevinster å hente ved å forbedre prosesser og informasjonsflyt internt i den enkelte bedrift ved bruk av BIM. BIM handler i hovedsak om mer effektiv flyt, tilgjengelighet, forståelse og praktisk bruk av bygginformasjon. Både internt og mellom aktørene, kommenterer Krogshus.

Mens store statlige byggherrer som Statsbygg, Forsvarsbygg og Avinor har lagt lista høyt for bruk av BIM, kan man i dag ikke si det samme om det store spekteret.

─ Ambisjonen de store statlige byggherrene har satt seg, er også fylkeskommuner og kommuner bør sikte mot. Men de tør i dag ikke å smake på den muligheten BIM gir fordi det tvinger dem til selv å styre prosjektene i større grad. Praksisen i dag er at prosjektene som regel går ut som totalentrepriser, og så håper de det går bra. Jeg oppfordrer alle bestillere og byggherrer til å forstå BIM og kreve det slik at vi kan få opp kvaliteten på prosjektene opp og byggeprisen og gjennomføringstiden ned, sier lederen av BIM Center.