Johanneskirkerappene. Illustrasjon: Grønn etat

Bergen Bydrift får oppdrag til 23 millioner

Bergen Bydrift er tildelt oppdragene med byforskjønnelse av Bibliotekplassen og Johanneskirketrappene i Bergen sentrum. Kontraktene har en samlet verdi på 23 millioner kroner.

- Dette er signaturprosjekter som handler om byutvikling og byforskjønnelse, sier administrerende direktør Trond Lomsøy i en pressemelding.

Begge kontraktene er inngått med Grønn Etat i Bergen kommune. Arbeidene påbegynnes i løpet av kort tid.

Bibliotekplassen er en av byens travleste områder lokalisert mellom Hovedbiblioteket, Lohne Sølvarefabrikk og Bergen Storsenter. Tusenvis av mennesker passerer Bibliotekplassen daglig.

I meldingen understreker Lomsøy at man skal prøve å grave minst mulig i området av hensyn til mulige arkeologiske interesser.

Grønn Etat har et ønske om å tilrettelegge plassen for og imøtekomme plassbehov for den store trafikken av gående og syklende. Det nedre området i umiddelbar nærhet til Bergen Storsenter er prosjektert for trær, fontener, benker og bord. I tillegg skal det legges et dekke på plassen, inspirert av bokhyller med smale granittheller i ulike fargetoner og forskjellige tykkelser skal plasseres i rekker for å illustrere bøker i hyllene.

Opprusting av Johanneskirketrappene har lenge stått på dagsorden. Lomsøy sier også dette arbeidet inngår som en vesentlig del av byforskjønnelsen.

- Både Bibliotekplassen og Johanneskirketrappene utgjør vesentlige deler av byrommene. Det mest spektakulære arbeidet vil finne sted på Bibliotekplassen, men Johanneskirketrappene vil få en oppgradering som synes. Det skal opparbeides et sammenhengende trappeanlegg med både enkle og doble trinn. Dette skal kombineres med sittemuligheter og beplantning, sier Lomsøy.