Advokat: – Mer og grovere sosial dumping

Utenlandske arbeidstakere blir utnyttet grovere og i større omfang enn tidligere, fastslår advokat Rune Berg hos Fri rettshjelp.

– Tallet på saker har økt voldsomt siden jeg begynte å jobbe med dette feltet for 15 år siden. På det meste får vi 30-40 henvendelser i uka fra utenlandske arbeidere som utnyttes på det groveste, sier Berg til Dagsavisen.

Ifølge advokaten får noen arbeidere «ekstremt dårlig betalt», andre får ikke lønn i det hele tatt, og det er ikke uvanlig med fiktive kontrakter og ti-tolv timers arbeidsdager.

Det er flere fellestrekk i sakene Fri rettshjelp behandler. Når det gjelder lønn, er det i mange bransjer ingen minstelønn som gjelder for utenlandske arbeidere i Norge. På grunn av manglende overtid og andre tillegg blir den reelle lønna svært lav. Ifølge Berg er det ikke uvanlig med grov underbetaling eller lønn som aldri blir utbetalt.

Han sier også at fiktive kontrakter, manglende timelister, vaktlister og lønnsslipper gjør lønns- og arbeidsvilkårene svært uoversiktlige. Boforholdene er ofte også svært kummerlige.

– Mange utenlandske arbeiderne tar til takke med smuler fordi de er helt desperate, fastslår advokaten.