Gress- og lyngbrann i Rogaland slukket

Til sammen drøyt 90 mannskaper fra brannvesenet og Sivilforsvaret kjempet sammen med fire bønder i timevis for å slukke gress- og lyngbrannen i Time i Rogaland natt til søndag.

Tidlig søndag morgen ankom skogbrannhelikopteret som står i beredskap å Torp, området for å delta i slukkingen av brannen i Bjørnalia i Time og Gjesdal kommuner.

– Støtten fra luften ga umiddelbart god effekt kombinert med god innsats fra mannskapene, opplyser informasjonskonsulent Gry E. Solem i Brannvesenet Sør-Rogaland.

Dermed kunne brannvesenet like etter klokken 7.30 melde at brannen var under kontroll. Skogbrannhelikopteret ble satt på bakken, og flere av mannskapene ble dimittert. Men etterslukking pågikk utover søndagen.

– Det kommer til å være mannskaper fra brannvesen og sivilforsvar igjen i området utover dagen og kvelden for å drive etterslukking, sier Solem.

Ingen personer eller bygninger ble skadd i brannen.

Hindrer oppblussing

Mannskapene ville gå over området for å kontrollere at alle flammer er ordentlig slukket og sørge for at brannen ikke blusser opp igjen.

I alt bidro 62 mannskaper fra ni ulike brannstasjoner i Sør-Rogaland, i tillegg til 24 personer fra Sivilforsvaret sammen med fire bønder med tankvogner.

Brannen ble varslet like før klokken 19.30 lørdag kveld. Den hadde startet ved Røyrvatnet i Time kommune, og spredte seg utover kvelden. Ved midnatt konstaterte brannvesenet at brannen var ute av kontroll.

Daltrekken i området førte til at brannen bevegde seg til flere fronter, og mannskapene slet lenge med å få kontroll på brannen. Været var imidlertid gunstig, og mannskapene jobbet med å sikre nærliggende bebyggelse.

Totalforbud

Årsaken til brannen var natt til søndag ukjent, men brannvesenet viser til at det de siste dagene har vært fint vær, noe som har ført til at terrenget nå er svært tørt i flere områder i Rogaland.

Det er derfor innført totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs fra og med søndag. Forbudet gjelder i kommunene Stavanger, Sandnes, Klepp, Time, Gjesdal, Rennesøy, Randaberg, Sola og Kvitsøy.

Brannfare i Sør-Norge

Solem påpeker at uforsiktig omgang med ild, inkludert bålbrenning og grilling, er den hyppigste årsaken til skogbranner.

– Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet, men også gnister fra jernbane og kantslått langs vei fører til skogbranner. Den eneste naturlige kilde til skogbrann er lynnedslag, opplyser Solem.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) satte før helgen inn et ekstra skogbrannhelikopter i beredskap som følge av faren for skogbrann i store deler av Sør-Norge.