Statssekretær i Samferdselsdepartementet Bård Hoksrud (fra venstre), fylkesrådsleder i Hedmark, Per Gunnar Sveen, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet Lars Jacob Hiim, statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Hanne Maren Blåfjelldal, leder fylkeskommunal kystskogsatsing, Alf Daniel Moen, fylkesordfører i Oppland, Gro Lundby, daglig leder FollaCell Karton, Per Korsberg og fylkestingrepresentant i Oppland, Jørand Ødegård Lunde. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Skognæringen møtte departementene

Representanter for både innlands- og kystskogbruket møtte med Landbruks- og matdepartementet, samferdselsdepartementet og nærings- og fiskeridepartementet.

Det skriver Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding fredag.

Statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal i Landbruks- og matdepartementet, statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet og statssekretær Lars Jacob Hiim i Nærings- og fiskeridepartementet tok imot representantene for skognæringen.

Bakgrunnen for møtet var, ifølge pressemeldingen, forespørsler fra kystskogbruket og innlandsskogbruket om å få møte de tre departementene. De ønsket å få presentere sine innspill på muligheter for en skogbasert verdiskaping og hvilke utfordringer de ser.

Infrastruktur og konkurranseevne

En viktig utfordring for skogbruket og treindustrien i Norge i dag er en infrastruktur som påfører sektoren høye transportkostnader og svekket konkurransekraft. Innlandet sliter med mye gammelt skogsveinett og lav kapasitet og punktlighet på jernbanen. Rundt 90 prosent av massevirket i innlandet transporteres ut av regionen. I kystregionen trengs mye nybygging av skogsveier for å få adkomst til skogressursene, og behovet anslås å være omtrent en firedobling av det som finnes i dag. Det er også behov for videre utvikling av tømmerkaier. I tillegg er flaskehalser på det kommunale og fylkeskommunale veinettet et betydelig problem for tømmertransporten, heter det i pressemeldingen.

Representantene fra skognæringen pekte alle på at de trenger konkurransedyktige rammevilkår og hjelp til omstilling og innovasjon for å styrke konkurransekraften i næringen på lengre sikt. Økt forskningsinnsats er avgjørende for videre utvikling og nyskaping i næringen.

Investeringer i bedre infrastruktur styrker konkurranseevnen, så det haster å gjøre noe med dette, var budskapet fra skognæringen.

De var, ifølge departementets pressemelding, glade for at Regjeringen vil fjerne begrepet «inngrepsfrie naturommråder» (INON) som verktøy i arealpolitikken, og at Landbruks- og matdepartementet hadde tatt initiativ til å endre regelverket knyttet til tilskudd til skogsveier i tråd med dette.

– Skognæringen er viktig for regjeringen

– Regjeringen ønsker å styrke fastlandsøkonomien og konkurransekraften i norsk næringsliv, og det vil vi gjøre blant annet ved å satse på infrastruktur og forskning, uttaler statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal i pressemeldingen.

– På vårt budsjett har vi økt bevilgningen til skogsveier med hele 30 prosent fra 2013 til 2014, og videreført en solid ramme til tømmerkaier. Dette er et område vi også vil prioritere framover, sier Blåfjelldal.

En annen viktig sak for regjeringen er forenkling. Statssekretær Blåfjelldal avsluttet derfor møtet med å oppfordre skognæringen til å komme med konkrete innspill til forenklinger av betydning for næringen.