Fare for streik i norske havner

Det kan bli streik i norske havner etter at det onsdag ble brudd i lønnsforhandlingene mellom Norsk Transportarbeiderforbund og NHO Logistikk og Transport.

Forhandlingene om tariffavtalen for norske havnearbeidere kom aldri i gang før de var over. NHO Logistikk og Transport og Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) startet forhandlinger onsdag klokken 10.00, men allerede klokken 15.30 var det brudd om avtalene for norske havner.

Transportarbeiderforbundet sier bakgrunnen for bruddet er at arbeidsgiverne mener at tariffavtaler ikke skal gjelde på privat område.

– De har derfor sagt opp NTFs tariffavtale med Norlines i Tromsø til utløp med den begrunnelse at det er ei privat havn, skriver NTF på sine nettsider.

– Det er helt utenkelig å gå med på dette. Da kunne enhver havneeier leie bort havna til en privat driver og påstå at havna er privat, og dermed kvitte seg med alle våre tariffavtaler. Dette vet selvsagt arbeidsgiverne er helt umulig for oss å gå med på, så vi hadde ikke annet valg enn å bryte forhandlingene, sier Samuelsen.

NHO mener saken i Tromsø ligger utenfor tarifforhandlingenes ramme, og at en slik sak må løses utenom tariff-forhandlingene.

Oppgjøret går nå til mekling. En havnestreik vil tidligst kunne starte torsdag 8. mai.