Trondheim lufthavn, Værnes. Foto: Grethe Fremo, Avinor

- Værnes et pilotprosjekt på miljø

Avinor har bestemt at Værnes skal bli Norges mest miljøvennlige lufthavn. For å gjøre Trondheims-flyplassen grønnere, har man landet på detaljert og aktiv måling og oppfølging av energiforbruket.

Detaljert måling av energiforbruket for hele flyplassen med Entro Optima, og aktiv energioppfølging er miljøoppskriften Avinor ser for seg på Trondheim lufthavn, Værnes.

Det skriver Entro i en pressemelding fredag.

Tiltaket bærer, ifølge pressemeldingen, allerede frukter. De to siste årene har Avinor spart inn et energiforbruk tilsvarende 150 eneboliger.

Måler alt forbruk

Fagansvarlig for ytre miljø ved Avinor Værnes, Grethe Fremo, forteller at de har flyplass-Norges mest avanserte system for energiovervåkning.

– Vi har rundt 100 strømmålere som registrerer forbruket over hele flyplassen, og sender informasjonen inn i Entros datasystem, Entro Optima. Informasjonen bruker vi til å justere og optimalisere driften av alt som bruker energi, uttaler hun i pressemeldingen.

God butikk

Dataen fra noen av de første målerne avslørte, ifølge pressemeldingen, at et energikrevende snøsmelteanlegg blant annet sto på i juni.

– Om det ikke hadde blitt fanget opp, ville anlegget stått der og dratt 100 kilowatt i timen fra juni til oktober, forklarer elektroteknisk leder Tor Arne Larsen ved Avinor Værnes.

– En fastbrent kontaktor lot det stå på strøm hele tiden, selv om sentral driftskontroll sa den var avslått. Dette kunne kostet oss rundt 300.000 kroner i unødvendig forbruk, sier han.