Ikke lystig lesning

Kriminalitet i byggenæringen var ett av hovedtemaene på dag 1 av Byggedagene 2014. Her ble blant annet en rapport utarbeidet av Fafo rundt svart arbeid presentert. Dette var, som ventet, ikke spesielt lystig lesning.

Det har den senere tid vært satt et kraftig fokus på både svart arbeid i privatmarkedet og det som må kalles ren arbeidskriminalitet i byggenæringen. Et dystert bilde ble forsterket av innholdet i Fafo-rapporten som var bestilt at BNL og Norsk Teknologi, men bildet er heldigvis ikke helsvart - for det finnes fortsatt dem som klarer å tjene penger selv i de mest utfordrende markedene.

Rapporten gikk nærmere inn på privatmarkedet i byggenæringen og det usynlige arbeidsmarkedet i de tusen hjem. Rapporten pekte blant annet på et privatmarked som i større og større grad preges av useriøse aktører, og at EU-utvidelsen fra 2004 da 10 nye land – i hovedsak fra Øst-Europa – har hatt stor innvirkning på markedet. Spesielt er det murere, tømrere og ikke minst malere som er mest sårbare.

I rapporten kommer det frem at hele 59 prosent av bedriftslederne mener at konkurrentene bruker billig utenlandsk arbeidskraft, og bedriftsledernes antakelser underbygges av funn Fafo har gjort i arbeidet sitt.

Dette er i seg selv ikke overraskende funn, men det er viktig få dette bekreftet gjennom en skikkelig undersøkelse. Nå kan man bruke denne rapporten for å sette inn de riktige tiltakene.

Det var befriende å høre at både politiet og Arbeidstilsynet innser hvilke problemer man har både i privatmarkedet og kriminaliteten man har sett vokse frem i andre deler av byggenæringen, og at man vil prioritere en bekjempelse av dette. Dette må være som musikk i BNL sine ører, som har jobbet i lang tid for å få med disse viktige etatene på laget. Dette er et problem næringen ikke har mulighet til å takle alene, og alle vil ha stor nytte av å sette inn tiltak sammen.

Det er ulike tiltak som må til for å takle de ulike utfordringene. I en debatt mot slutten av dag 1 på Byggedagene ble det dratt frem flere forslag for å få bukt med problemene. Blant annet ble det pekt på en skjerping av revisjonsplikten, at det må utarbeides en felles dreiebok som byggenæringen kan benytte for å unngå å komme opp i disse problemene, flere entreprenører og byggherrer må innføre regler om maks to ledd underentreprenører, det må bli krav om lærlinger, samt at det må settes kompetansekrav for å kunne etablere en håndverksbedrift. Flere av disse forslagene vil man helt sikkert jobbe videre med, og det er jeg trygg på at næringen sammen med offentlige myndighetene nå vil sette seg ned og se på. Det overbyggende målet må rett og slett være at det må bli vanskeligere å være useriøs.

----------------------------

På Byggegallaen onsdag kveld ble det delt ut tre viktige priser; Nord-Østerdal vgs vant prisen Årets Trebyggeri, Bybanen ble Årets Anlegg og Dælenenggata 36 ble Årets Bygg. Tre velfortjente priser, og vi stiller oss i køen av gratulanter.