Regiondirektør Kjell Inge Davik, Statens vegvesen Region sør og regiondirektør Irene Uldal Kåsa, Mesta AS skrev under kontrakten fredag formiddag. (Foto: Tor Arvid A.Gundersen/ Statens vegvesen)

Mesta signerer driftskontrakter for 350 millioner kroner

Statens vegvesen Region sør har i dag skrevet under to kontrakter med Mesta for drift og vedlikehold av vegene i halvparten av Telemarks kommuner.

Telemark er delt inn i seks kontraktsområder som hver har avtaler for normalt fem år. I fjor ble Vest-Telemark kontrakten fornyet, mens det i år er Nedre Telemark sør og Lifjellkontrakten som står for tur.

Nedre Telemark sør omfatter kommunene Porsgrunn, Bamble, Kragerø og en liten del Skien og Drangedal kommuner. Lifjellkontrakten består av alle kommunene rundt Lifjell, det vil si Bø, Seljord, Hjartdal, Notodden og Sauherad kommuner.

Tilbudene som kom inn i konkurransene var fra 175,2 millioner kroner til 229,1 millioner kroner for Nedre Telemark sør, mens tilbudene på Lifjellkontrakten varierte fra 176,5 millioner kroner til 239,5 millioner kroner.

Mesta AS hadde det laveste tilbudet på begge kontraktene og skriver i dag under på avtalene.

- Vi er godt for nøyd med å få disse to kontraktene. Nå gleder vi oss til å ta fatt på oppgavene, sier regiondirektør Irene Uldal Kåsa i Mesta.

Mesta har i dag også hatt Lifjellkontrakten, mens det er ti år siden de hadde kontrakten for Nedre Telemark sør.

Driftskontraktene består i både sommer- og vintervedlikehold av fylkes- og riksveger i tillegg til gang- og sykkelveger.

I kontraktsområdet Nedre Telemark sør er det totalt 379,7 kilometer veger:

Riksveg 76,3 km

Fylkesveg 256 km

G-/S-veg 47,4 km

I Lifjellkontrakten er det tilsvarende 472 kilometer veger:

Riksveg 130 km

Fylkesveg 311 km

G-/s- veg 31 km


I kontraktene er det spesifisert at alle som skal brøyte- og strø , skal ha gjennomført et 40 timers kurs i vintervedlikehold og ha bestått eksamen etter kurset.

Det er i avtalene også at det skal brukes saltløsning med inntil 23 prosent saltinnhold på vegene, der det skal saltes.

Vintrene i Telemark varierer veldig. I oversikten for Nedre Telemark sør historien at brøytebilene har kjørt fra 26 973 kilometer vinteren 2001/2002, mens det vinteren 2008/2009 ble brøytet 115 225 kilometer i bare disse kommunene i Telemark.

I Telemark er det seks driftskontrakter i tillegg til en egen kontrakt for elektro. Nedre Telemark sørog Lifjellkontrakten gjelder fra 1. september 2014 og løper i fem år. Driftskontraktene skal fornyes slik:

Rjukan 2015

Grenland 2016

Vinje 2017

Vest-Telemark 2018