Illustrasjonsfoto

NRL: - Nordmenn er verstinger på vannsløsing

I Norge bruker hver innbygger omtrent dobbelt så mye vann som naboene i Danmark. Nordmennene er blant dem som sløser aller mest med verdens viktigste ressurs.

780 millioner mennesker lever uten tilgang på rent drikkevann, mens vi i Norge sløser med vann som om det var en ubegrenset ressurs. Nordmenn bruker nær det dobbelte av hva danskene gjør og vi er blant dem i Europa som bruker mest vann per innbygger, skriver Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) i en pressemelding fredag.

Lørdag 22. mars markeres FN-initiativet Verdens vanndag. Rørleggere markerer dagen med å oppfordre folk til å være mer bevisst eget vannforbruk og unngå å la vannet stå og renne som en ekstra påminnelse lørdag.

Hvert år dør flere mennesker som følge av mangel på rent drikkevann enn i krig. Norske rørleggerbedrifters Landsforening - VVS støtter, ifølge pressemeldingen, Plan Norges arbeid med å utvikle drikkevannsbrønner i land sør for Sahara, det området der mangelen på rent drikkevann er størst.

Vil skape bevissthet

– Selv om vann ikke kan flyttes dit det trengs mest, finner Norske Rørleggerbedrifters Landsforening - VVS grunn til å bidra til økt bevissthet rundt vannøkonomisering, og å øke forståelsen for at vann er verdens viktigste ressurs. Flere av de største byene i Norge vokser hurtig. Derfor er også lokale vannverk opptatt av at vi tenker over at vann er en verdifull ressurs, heter det i pressemeldingen.

Vannvettips i Oslo

  1. Dusj effektivt. En vanlig dusj bruker 16 liter i minuttet. Kortere dusj, mindre vann
  2. Bruk dusj istedenfor badekar
  3. Skru av vannet når du bruker sjampo og balsam
  4. Installer sparedusj
  5. Skru av vannet når du pusser tennene
  6. Vasker du opp i kum – fyll opp kummen
  7. Vann med kanne. Dropp sprederen og spar 270 liter vann hver gang du vanner.
  8. Vask bilen i vaskehall
  9. Bruk toalett med spareknapp. Toalett med spareknapp halverer vannforbruket ved spyling
  10. Bruk økonomiprogram på oppvaskemaskinen og fyll opp før du kjører maskinen
  11. Se etter lekkasjer. Merker du at vanntrykket er lavere. Det kan være tegn på at vannet drypper et sted i boligen.

Kilde: Oslo kommune - Vann og avløpsetaten

– Å være bevisst vannforbruket bidrar positivt med tanke på energiforbruk og miljø. Vi har ikke vondt av å bli mer bevisst at vi tar verdens viktigste ressurs for gitt. Unngå at vann står og renner unødig. Det reduserer energibruken og sparer miljøet for utspill. Og hvorfor ikke gi et bidrag til organisasjoner som støtter drikkevannsprosjekter i anledning dagen? oppfordrer Tor Backe i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening.

Renner over

Bare i Oslo står hagevanning alene for et merforbruk på rundt 6 millioner fulle vannbøtter. En hagespreder med normalt trykk i 3-4 timer tilsvarer et vannforbruk på 2.500-3.000 liter. Plenen behøver ikke vannes, den klarer seg selv, mens blomster i krukker og kar må ha vann. Når vi dusjer i vanlig dusj, bruker vi opptil 22 liter vann i minuttet. Med sparedusj synker forbruket til 7,5 liter vann, skriver NRL i pressemeldingen.

Å fylle opp vaske- og oppvaskmaskinen før man setter dem i gang, er andre tiltak som bidrar til både lavere energi- og vannforbruk.

– Vi kan ikke frakte vann til dem som trenger det mest, men ved å redusere energibruken knyttet til forbruket av vann, bidrar man globalt, understreker Tor Backe.