Klima- og miljøminister Tine Sundtoft tok i mot en delegasjon fra byggenæringen og miljøorganisasjonene mandag.

Foreslår 27 prosent enøk-fradrag – og ministeren er positiv

Miljøminister Tine Sundtoft er positiv til forslaget til skattefradrag for enøk-tiltak, men det er usikkert når fradraget vil bli innført.

Mandag møtte representanter fra BNL, NBBL, Bellona, Zero, Naturvernforbundet og Norsk teknologi klima- og miljøministeren. Med seg hadde de sitt forslag til hvordan det varslede skattefradraget for enøk-investeringer kan fungere.

Alle parter virket fornøyd etter at seks organisasjoner hadde overlevert notatet til ministeren.

De foreslår en skattefradragsordning som vil gjelde alle typer boliger på 27 prosent. Fradraget vil gjelde for arbeid og materialkostnadene, og begrenses oppad til 100.000 kroner per år per bopel. Notatet lister også opp hvilke tiltak de mener bør omfattes av den nye ordningen.

Dette innebærer atman kan sette krav til kvalitet, energieffektivitet, kompetanse og lovlig foretak hos utførende bedrift, og materialer fordi det settes tekniske minstekrav til produktene for at de skal være energieffektive.

– Jeg oppfatter dette som et godt gjennomarbeidet og interessant forslag. Det inneholder både tiltak for klima og miljø samt at det har et vekstfokus, sier klima og miljøminister Tine Sundtoft til Byggeindustrien.

– Når kan et enøk-fradrag bil innført?

– Tidligst i revidert budsjett og senest i Statsbudsjettet for 2015, svarer statsråden.

I regjeringserklæringen gjorde regjeringen klart at de vil innføre et slik enøk-fradrag og samtidig utrede et mer omfattende ROT- fradrag. Sundtoft ville derimot ikke sin noe om dette.

– Vi har kun ansvaret for enøk, ikke for ROT, sier hun.

Direktør for miljø- og energipolitikk Rannveig Ravnanger Landet i BNL var godt fornøyd med hvordan ministeren tok i mot forslagene, og håper fradraget snart er på plass.

- Energieffektivisering av bygg er derfor et av de viktigste klimatiltakene. Dette har også vært en av BNLs fanesaker gjennom energieffektiviseringsprosjektet, sier hun.

- En skattefradragsordning må være enkel for å få mange til å ønske å energieffektivisere boligene sine. Forslaget inneholder derfor en rekke forhåndsgodkjente enkelttiltak som boligeier kan gjennomføre og få skattefradrag for. Hensikten er at det mange skal få råd til å gjennomføre tiltak som sparer energi og på sikt bidrar til et bedre klima, legger Landet til.

Nordmenn bruker hvert år over 60 milliarder kroner til vedlikehold og oppgradering av sine boliger. Tore Johannesen, avdelingsdirektør i NBBL og deltager på møtet med statsråd Sundtoft, tror en skattefradragsordning for enøk-tiltak vil vri en større andel av investeringene mot å gjøre norske hjem mer energismarte.

- Det er viktig at en slik ordning rettet mot eksisterende boliger kommer alle som eier en egen bolig til gode, inkludert de som eier gjennom borettslag og i sameier. Det bør også være et mål at ordningen blir enkel å benytte, sier han.

Her finner du hele forslaget