Foto: HENT

HENT sjekket beredskapen

I forbindelse med sin HMS-satsing arrangerte HENT beredskapsøvelser på fire prosjekter i slutten av fjoråret.

Det skriver HENT i en pressemelding onsdag.

HENT avholdt i desember beredskapsøvelser på fire løpende prosjekter. Bakgrunnen for øvelsene var, ifølge pressemeldingen, å avdekke hvorvidt interne prosedyrer ble fulgt, og hvordan de ulike arrangerte kritiske hendelsene ble håndtert på prosjektene.

Foto: HENT

HENT har utarbeidet prosedyrer for kriseberedskap for entreprenørens prosjekter rundt om i landet. Formålet med prosedyren er å avklare hvordan HENT-prosjekter skal forebygge krisesituasjoner og utøve kriseledelse, heter det i pressemeldingen.

I desember ble det avholdt beredskapsøvelser på følgende av HENTs prosjekter:

Fornebuporten, næringens klart største prosjekt

Mustad Eiendom AS ved Lysaker, hvor anleggene går på begge sider og over en av landets mest trafikkerte veger

Hotell- og konferansebygg på Lerkendal i Trondheim, 76 m høyt bygg

Folkets Hus og alders- og sykehjem i Hommelvik, Sør-Trøndelag

En krisesituasjon menes i denne sammenhengen hendelser der en eller flere personer har blitt alvorlig skadd, at hendelsen er av en slik karakter at dette kunne skjedd, eller ved alvorlig materiell skade eller miljøskade.

I samarbeid med Minso (Midt-Norsk Sikkerhetsopplæring) ble ulike tilfeller planlagt på prosjektene, og ved planleggingen ble det ble tatt særlige hensyn til øvelser ut i fra risikoanalayser og prosjektets art, slik at øvelsene skulle være med mulig realistiske.

Innenfor områdene beredskap, HMS, skadeforebygging og sikkerhet ble fire ulike scenarier planlagt, gjennomført og evaluert.

Hensikten med øvelsen var i hovedsak å øve på bruk av beredskapsplanverket ved uønsket hendelse, øve på varslingsrutiner og organisering, vurdere iverksatte tiltak og eventuelt komme fram til mulige forbedringspotensialer.

HENT opplevde de ulike øvelsene som svært nyttige. I en hektisk hverdag på en byggeplass er det stor aktivitet, men vi så at planen ble fulgt og at våre HMS-tiltak var implementert og krisetiltak ble iverksatt. Øvelsene avdekket også utfordringer i beredskapsopplegget som HENT framover må arbeide med. Evalueringene gås nøye gjennom, det er alltid noe man kan utvikle videre. Under evalueringene ble prosjektene selv utfordret til å komme med innspill om forbedringer og endringer av rutiner. I løpet av evalueringsbiten ble også vurderinger om hvordan videreutvikle mulighetene innenfor informasjonsteknologi, så som egen app på telefon, språklige tilpasninger og hvordan ha aller lettest tilgang på de viktigste punktene i en krisehåndtering. Det er også en ekstra dimensjon med tryggheten for de ulike deltakerne på prosjektet med denne type beredskapsøvelse.

HMS-rådgiver Vidar Wold hos Minso uttrykker at det er mye positivt å ta tak i etter å ha testet egne beredskapsplaner. Det er tøft å teste seg selv, man blir blottlagt, men dermed lærer man av egen situasjon. Ved å trekke inn utenforstående får man fokus på beredskap og sikkerhet. Minso mener HENT har god krisehåndtering, både planer og i praksis. Justeringer gjøres etter behov på prosjektene. Alt i alt fungerte ting bra, men klart dette er et område hvor man aldri skal være fornøyd og hvor man trenger evig fokus, avslutter Minso.

I løpet av første kvartal 2014 skal alle prosjekter i HENT gjennomføre en enkel beredskapsøvelse. Da skal samtidig den sentrale ledelsen bli stilt på prøve.