– LCA er et bra verktøy for å ta gode avgjørelser, fastslår rådgiver Jeanette Bøe i Hjellnes Consult.

- Forvirring om LCA

– Mange omtaler LCA og LCC som om det skulle være samme ting. Men LCA beregner total miljøpåvirkning, mens LCC ikke har noen ting med miljø å gjøre, poengterer energi- og miljørådgiver Jeanette Bøe i Hjellnes Consult.

Med en nokså fersk mastergrad om livssyklusanalyse (LCA) fra program for industriell økologi ved NTNU er Bøe godt rustet til å forklare hva som skiller LCA fra livssykluskostnader (LCC).

– LCA beregner total miljøpåvirkning av et produkt, et bygg eller en prosess. Resultatene kategoriseres, og regnes om til CO 2-ekvivalenter, forklarer Bøe, som nylig holdt foredrag om temaet under Teknas kursdager i Trondheim. Hun legger til at LCA ikke bare regner ut klimagassutslipp, men også forsuring, nedbryting av ozon og andre miljøkonsekvenser.

– I prinsippet kan det ta hensyn til alle typer miljøbelastninger.

LCC bare økonomi

Livssykluskostnader, LCC, er et rent økonomisk verktøy.

– Det handler om å beregne hvor mye penger du må bruke på et produkt, for eksempel et bygg, gjennom hele livssyklusen. Da må du også ha med kostnader som påløper under bruk, som utskifting, vedlikehold og til slutt riving. Det gir et helhetlig og mer virkelighetsnært bilde av totalkostnadene, presiserer Bøe, som jobber en del med LCC i Hjellnes Consult. Hun opplyser at både LCA og LCC gir poeng i miljøklassifiseringsverktøyet Breeam NOR.

Produktvalg enklest

LCA kan gjøres på et helt byggeprosjekt, fra start til bygget står ferdig og til slutt avhendes.

– Men foreløpig blir det nok mest brukt til produktvalg, siden det er krevende å gjøre LCA-beregninger for et helt prosjekt, sier Bøe. Det å sammenligne to produkter er den enkleste varianten av en livssyklusanalyse. LCA-programvare som SimaPro eller GaBi henter utslippsdata fra internasjonale databaser, som for eksempel Ecoinvent, og avgjør hvilket som har lavest miljøbelastning.

– Det er viktig å bruke disse verktøyene i en reell beslutningsprosess. LCA er et bra verktøy for å ta gode avgjørelser, understreker Bøe.

Skal løse miljøproblemer

LCA kan selvsagt kombineres med LCC, og kan slik være en god mulighet til å gi miljøvennlige produkter en sjanse.

– Slike produkter er ofte dyrere i innkjøp, men det kan hende at for eksempel lave vedlikeholdskostnader gjør at de likevel er mest lønnsomme over livsløpet, sier Bøe. Hun understreker at LCA ivaretar helheten i en miljøvennlig beslutningsprosess. Hvis man for eksempel vil bytte ut et produkt til et alternativ med lavere klimagassutslipp, kan LCA avsløre at det alternative produktet produseres på en måte som gir andre uheldige miljøeffekter man ikke hadde regnet med.

– Et viktig prinsipp for LCA er at det ikke skal skape et nytt problem når du har løst et annet, understreker Bøe.

Bestillerkompetanse viktig

Selv om LCA er et nyttig verktøy for beslutningsstøtte, er etterspørselen foreløpig begrenset.

– Vi mener det er viktig å koble investering med drift, og selvfølgelig miljøbelastningen til det enkelte produktet eller den enkelte løsningen. Rene investeringsvurderinger gir ikke hele bildet, og vi håper bestillere opparbeider forståelse for dette. Slik kan vi lykkes med å ta miljøriktige valg, sier Bøe.