Illustrasjonsfoto

Tøft år for trevareprodusentene

2013 har tæret på marginene til trevareprodusentene, skriver Norsk Trevare i sin trendrapport for fjoråret.

Samlet sett endte 2013 svakt over fjoråret volummessig.

- Svingningene er litt ulike blant produsentene, ettersom hvor de kommer inn i byggefasen. Mens vindusprodusentene opplevde et tøft 1. halvår og et historisk høyt 3. kvartal, leverte kjøkkenprodusentene på sin side de beste tallene i 2. kvartal, og hadde en stor nedgang i siste kvartal. Blant trappeprodusentene var det også et tøft siste kvartal, med to store konkurser i L-Trapp og Tarraldsen Trevare, oppsummerer Norsk Trevare i en pressemelding.

– Dessverre opplevde vi flere konkurser, oppsigelser og permitteringer blant de norske produsentene. Og nå rett over jul kom beskjeden om at produksjonen av Lyssand vinduer sannsynligvis blir flyttet fra Os til Sverige i løpet av 2014, skriver Norsk Trevare.

De legger ikke skjul på at fjoråret har tæret på marginene for flere av trevareprodusentene.

Felles for alle trevare- produsentene er at omsetningen og gjennomsnittprisen per produkt har gått ned. Norsk Trevare mener at prisnedgangen er noe av årsaken til nedgangen i import av pvc-vinduer, som var på 11 prosent.

Importen av trevareprodukter har holdt seg ganske stabil, kun en prosent opp og endte på 3,1 mrd kroner. Over 80 prosent av importen kommer ifølge Norsk Trevare fra de andre nordiske landene, og importen fra Danmark er den som øker mest på nesten alle produktområder.

Eksporten går gradvis ned for hvert år. I fjor var det en nedgang i 14 prosent i eksporten som nå totalt sett er på under 200 millioner kroner.

Men noen lyspunkter er det heldigvis for treprodusentene.

– Salget av aluminiumsbelagte trevinduer økte med hele 15 prosent fra 2012 til 2013, og står nå for ca 6 prosent av det totale vindussalget. Den nye trenden med aluminium utenpå trerammen ser ut til å tilfredsstille kvalitetsbevisste forbrukere som stiller krav til både miljø og vedlikehold.

Mens norske trevareprodusenter i 2012 opplevde en formidabel vekst i kjøkkensalget, har dette i 2013 flatet ut.

– Dette henger nok svært nøye sammen med utflating i både bygging og salg av boliger. Mens

importen av danske kjøkken og bad økte med 9 prosent i 2013, gikk den svenske importen ned med hele 41 prosent.