Regjeringspartiene har kritisert forslaget om å stanse oljefondets investeringer i internasjonale kullselskaper. Å slutte å investere i kull, men fortsette kulldriften på Svalbard, blir et signal uten virkning overfor de internasjonale investormiljøene, mener Høyres Gunnar A. Gundersen.

Stoltenberg fastholder Aps nei til kull

Jens Stoltenberg fastholder at det er riktig å trekke oljefondets investeringer ut av kull. Han avviser kritikken fra sin nære venn og tidligere statssekretær Tom Therkildsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

– Det vil alltid være avveininger og dilemmaer rundt spørsmål som dette. Oljefondet skal ikke brukes som et politisk redskap, men det ligger etiske retningslinjer til grunn for investeringene – og slik bør det være, sier Stoltenberg til NTB.

Tom Therkildsen, tidligere statssekretær i Stoltenbergs første regjering, er blant dem som reagerer på de nye signalene fra Arbeiderpartiet. Å trekke oljefondet ut av kull er «illevarslende symbolpolitikk», mener han.

– Land som er avhengig av å bruke mye kull blir svært lite imponert over at megarike norske politikere med verdens beste tilgang på fornybar energi har funnet ut at utslipp fra kull er umoralsk, framholder Therkildsen i en kommentar på nettstedet Minerva.

– Dobbeltmoral

Regjeringspartiene har også kritisert forslaget om å stanse oljefondets investeringer i internasjonale kullselskaper. Å slutte å investere i kull, men fortsette kulldriften på Svalbard, blir et signal uten virkning overfor de internasjonale investormiljøene, mener Høyres Gunnar A. Gundersen.

– Det er dobbeltmoral, konstaterer han.

Stoltenberg mener det er lett å trekke fram lignende avveininger, og viser til at den rødgrønne regjeringen besluttet å trekke oljefondets investeringer ut av tobakksselskaper, selv om tobakk fremdeles er en lovlig handelsvare i Norge.

– Vi stanset også investeringene i Lockheed Martin, men valgte likevel å kjøpe kampfly av selskapet, sier Stoltenberg.

Regjeringens støttepartier Kristelig Folkeparti og Venstre er enige i at oljefondet bør slutte å investere i kull. Det samme sier SV og Miljøpartiet De Grønne. Men et slikt forslag fra SV, fikk ikke støtte fra Arbeiderpartiet på Stortinget før jul.

– Vi mener det er riktig å be regjeringen utrede hvordan denne best kan gjøres, og legge fram en sak om dette for Stortinget, sier Stoltenberg.

– Ny politikk

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) anklager Ap for hykleri, i og med at partiet ikke foretok seg noe da det satt i regjering.

– At politikere og partier nekter å gjennomføre reelle tiltak når de har reell makt, er selve årsaken til at verdens klimagassutslipp har steget sterkt de siste 20 årene i stedet for å gå ned, framholdt Hansson overfor NTB tidligere denne uka.

Stoltenberg avviser på sin side at Ap bedriver en billig form for opposisjonsmarkering, slik Hansson påstår.

– Vi utvikler ny politikk hele tiden. I regjering startet vi med å trekke oljefondet ut av tobakk – noe som også var kontroversielt den gang, sier han.

Statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) i Finansdepartementet mener andre investorer vil stå klare dersom Norge selger seg ut.

– Vi kan ikke bruke pensjonsfondet til å løse all verdens utfordringer, enten det er knyttet til klima, miljø eller fattigdom, sier Bjørnstad.

Oljefondets verdier passerte 5.000 milliarder kroner i begynnelsen av desember i fjor. Investeringene i kullselskaper har også økt, hovedsakelig fordi oljefondet som sådan har vokst.

Powered by Labrador CMS