Varslere får pris etter å ha avdekket sosial dumping

I april 2013 varslet arbeidere om uverdige arbeidsforhold under byggingen av Coops nye lager på Gardermoen. For dette får nå to av arbeiderne, Claudio Espinoza og Juan Francisco Almonte, prisen Stockmans Hammer.

”Stockmanns hammer”

I 2005 opprettet Stiftelsen Byggfag prisen ”Stockmanns hammer”. I dens statutter heter det at: ”Prisens fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten for ansatte og vilkårene for dette i Norge i arbeidslivet generelt og i byggebransjen spesielt, herunder å rette søkelyset mot uheldige sider ved utviklingen, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord.”

Prisen henter sitt navn fra Stockmann i Ibsens stykke ”En folkefiende”.

Dette er en pris opprettet av Stiftelsen Byggfag i 2005.

Prisen er tildelt den spanske rørleggeren Fran Almonte og den norske rørleggeren Claudio Espinoza for deres medvirkning til å avdekke forholdene ved Coops lager på Gardermoen.

- Saken viser hvilken viktig rolle varslere spiller for å komme sosial dumping til livs, og samtidig hvor viktig det er at varslere gis beskyttelse, sier Egil Mongstad, leder av Stiftelsen Byggfag og sekretær for Stockmanns Hammer. Prisen Stockmanns Hammer består av en plakett med en hammer i sølv og en pris på 20.000 kroner til hver vinner.

Forholdene ved Cooplageret ved Gardermoen fikk store oppslag i mediene våren 2013. Fran Almonte fra det spanske firmaet Eco Iberica filmet med mobiltelefon hvordan arbeiderene jobbet i opptil 27 meters høyde uten noen form for sikring. Claudio Espinoza fra det norske rørleggerfirmaet Imptech og medlem av Rørleggernes Fagforening avdeling 605 Fellesforbundet i LO, fikk innpass hos de spanske rørleggerne og bidro til å få offentliggjort spanjolenes lønnslipper. Syv av de spanske arbeiderene fikk oppsigelse og sluttvederlag etter at saken ble avslørt i mediene. Fran Almonte fikk avskjed og dermed ikke sluttvederlag. På toppen av det hele ble Almonte beskyldt for å bryte sikkerhetsreglene ved å ha filmet forholdene på arbeidsplassen. Coop gikk til slutt inn og vedkjente seg sitt etiske ansvar som byggherre og kompenserte tapt lønn med til sammen tre millioner kroner for de spanske arbeiderne.

- En ulempe med den frie flyten av arbeidskraft i Europa er at ansvarsforholdene på norske arbeidsplasser pulveriseres, forteller Egil Mongstad i Stiftelsen Byggfag, som også mener at det står respekt av at Coop var sitt samfunnsansvar bevisst.

– Saken viser nok en gang sannheten i at “Fagforeninger trenger varslere og varslere trenger fagforeninger”. Fran Almonte og Claudio Espinoza har tatt det største samfunnsansvaret i denne saken ved å varsle om uverdige forholdene på arbeidsplassen. De er verdige vinnere av Stockmanns Hammer, legger Mongstad til.

Juryen for Stockmanns Hammer består av:

Advokat Rune Berg, juryleder
Ørnulf Halmrast, regiondirektør Arbeidstilsynet
Terje Kalheim, LOs internasjonale kontor
Tellef Hansen, utreder DeFacto
Helge Breistein, fagforeningsleder byggfag, Drammen/Bærum
Jan-Åke Persson, Tømrer og Byggfagforeningen
Stig P. Pettersen, direktør Statsbygg
Egil Mongstad, leder av Stiftelsen Byggfag og sekretær for juryen