Oslo 20131212. Finansminister Siv Jensen (Frp) kunngjør regjeringens beslutning om kapitalkrav for bankene under en pressekonferanse i Finansdepartementet torsdag ettermiddag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

NTB scanpix

Regjeringen tror ikke kapitalkrav vil gi økt rente

Regjeringen krever at bankene ruster seg bedre mot økonomisk nedturer. Men finansministeren tror ikke de vil gjøre det ved å øke boligrentene.

Beslutningen om at bankene må bygge opp en såkalt motsyklisk kapitalbuffer på 1 prosent i første omgang, ble offentliggjort av finansminister Siv Jensen (Frp) torsdag ettermiddag. Bankene har nå halvannet år på seg til å øke inntektene, eventuelt i kombinasjon med å redusere kostnader, for å fylle opp egenkapitalen.

Jensen mener kravet mest sannsynlig allerede er priset inn hos bankene.

– Bankene har mest sannsynlig allerede tilpasset sine marginer, kostnader og utbytte til de nye kapitalkravene, med forventning om et visst nivå på den motsykliske bufferkapitalen, sier hun.

– Som forventet

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea sier nivået på 1 prosent er omtrent som forventet, og gir finansministeren slik sett rett i at bankene allerede har tatt høyde for det økte kapitalkravet. De satte opp utlånsrentene sine da den rødgrønne regjeringen varslet strengere krav til egenkapital i våres. Men det vil neppe skje igjen, tror han.

– Jeg tror bankene har tatt høyde for dette. Det er nok ikke noe som vil utløse høyere rente, sier han.

Bruce påpeker at bankene kan nå kravet – som står i forhold til hvor mye utlån de har – ved å redusere utlånene.

– Så det kan være at bankene har blitt mer forsiktig med långivning, særlig til bedriftene. Men igjen tror bankene har tatt hensyn til de nye kapitalkravene, sier han.

Bruce mener det er fornuftig av regjeringen å gi bankene halvannet år på å bygge opp kapitalen, i stedet for bare ett år slik Jensen hadde mulighet til.

Trenger 120 milliarder

Finans Norge (FNO), som organiserer finansnæringen, er uenig og advarer nå om fare for renteøkninger. Organisasjonen påpeker at kapitalbufferen kommer på toppen av de nye kapitalkravene som Stortinget vedtok i sommer. De største og viktigste bankenes må ha egenkapital på 12 prosent innen sommeren 2016 – i tillegg til bufferen.

– Det vil samlet utgjøre behov for 100-120 milliarder kroner i ny ansvarlig kapital fram til 1. juli 2016, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Kapitaløkningen kan ikke gjennomføres uten at det får konsekvenser for tilgang til og priser på lån, mener organisasjonen.

FNO advarer om at ytterligere skjerping i kapitalkrav vil forsterke den ventede oppbremsingen av norsk økonomi de kommende årene.

Kapital å tære på

Jensen mener, som resten av EU og EØS-landene, at bankene må ha ekstraordinær kapital å tære på for ikke å bidra til oppbremsingen når det begynner å gå tregere i økonomien, slik tendensen ofte er når risiko for tap øker.

De nye kapitalkravene skal gjelde for norske banker, så vel som for utenlandske banker med virksomhet i Norge. På lik linje vil norske banker med virksomhet i EU-og EØS-land bli underlagt nasjonale i krav i disse landene.

Kapitalbufferen skal justeres hvert kvartal for best mulig å tilpasses den økonomiske situasjonen. Som hovedregel skal kravet ligge mellom 0 og 2,5 prosent av beregningsgrunnlaget, som baserer seg på utlån veid ut fra hvor risikable de er.

– Kravet til motsyklisk kapitalbuffer skal kunne justeres opp i gode tider og ned i dårlige tider, understreker Jensen.