Illustrasjonsfoto: Arkiv

Nordsjødykkerne fikk medhold i Strasbourg

Pionerdykkerne i Nordsjøen har vunnet saken mot staten i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, melder NRK.

– Vi betrakter dette som en full seier, sier Eyvind Mossige, juridisk leder i LO-forbundet Industri Energi til NRK.

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg mener nordsjødykkerne skal få en kompensasjon for den krenkelsen det var ved manglende risiko ved dykkene. For dette skal de få 8.000 euro hver.

I tillegg får dykkerne dekket alle saksomkostninger.

– Vi betrakter det som en full seier. Det er selvsagt ikke alle punkt vi har vunnet frem på, men de viktigste punktet er at dykkerne ikke har fått informasjon om faren ved dykkingen, sier Mossige.

Staten er ikke erkjent erstatningspliktig for de fysiske og psykiske skadene dykkerne har lidt.

Dermed unngår staten i første omgang store summer i erstatsningsbeløp.

– Nå må vi gå i dialog med staten etter at vi har fordøyet dommen skikkelig, og hvis vi ikke kommer til enighet om økonomisk tap, må vi vurdere en begjæring om ny sak i Høyesterett. sier Mossige.

Klokken 10 torsdag offentliggjorde Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) dommen.

Sju nordsjødykkere klaget inn staten for domstolen med krav om erstatning for helseskader de fikk på grunn av arbeidsforhold. De mener staten brøt menneskerettighetene ved at kontroll og oppfølging var altfor dårlig, og at dykkerne dermed ble påført helseskader.

Saken har gått gjennom det norske rettssystemet. Fire dykkere som saksøkte staten vant i tingretten i 2007 og ble tilkjent millionerstatninger. Hvis dommen var blitt stående, ville den hatt betydning for flere hundre pionerdykkere, pårørende og etterlatte.

Dykkerne tapte i lagmannsretten og Høyesterett, som kom til at staten ikke hadde ansvaret for skadene de var blitt påført.

Etter tapet i Høyesterett anket dykkerne saken inn for EMD.