Roper varsku om sosial dumping

Holden III-utvalget understreker hvor viktig utenlandsk arbeidskraft er for Norge, og understreker viktigheten av å trappe opp kampen mot sosial dumping.

Holden-utvalget

* Et partssammensatt, offentlig utvalg har vurdert norsk lønnsdannelse etter tolv år med handlingsregelen og det pengepolitiske inflasjonsmålet. Utvalget har vært ledet av økonomiprofessor Steinar Holden, som har gjort samme jobb to ganger tidligere.

* I utvalgets mandat ble det slått fast at frontfagsmodellen skulle videreføres. Modellen ble lansert i 1966, da et utvalg under ledelse av SSBs daværende direktør Odd Aukrust formulerte doktrinen om at norsk økonomi er avhengig av at lønnsveksten holdes innenfor rammene av hva industrien tåler.

«Tiltak som er iverksatt mot sosial dumping må sees i lys av målet om å få arbeidsinnvandringen til å fungere godt. Arbeidsinnvandrere har gjennomgående lavere lønn enn norske arbeidstakere. Men hvis lønns- og arbeidsbetingelsene blir for dårlige, vil konsekvensene av innvandringen kunne bli negative», skriver utvalget i rapporten.

De trekker frem id-kort, krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter og bransjeprogrammer for å fremme seriøsitet i særlig utsatte bransjer som gode tiltak.

Når det gjelder allmenngjøring ser utvalget både positive og negative sider. De mener det kan spille en viktig rolle for å motvirke svært lave lønninger, men påpeker også at det i utgangspunktet er et midlertidig grep.

«Utvalget mener det er nødvendig med ordninger for å motvirke sosial dumping og lavlønnskonkurranse på områder med betydelig innvandring i lang tid framover. Myndighetene og partene bør løpende vurdere om allmenngjøringsordningen fungerer tilfredsstillende», står det i rapporten.

De peker også viktigheten av gode kontrollordninger, og et utstrakt samarbeid mellom arbeidstilsyn politi, skatteetaten og tollvesen.

«Kontroller kan motvirke at useriøse bedrifter utkonkurrerer andre virksomheter ved å omgå eller bryte regelverket, og vil også kunne bidra til å redusere omfanget av svart arbeid. Statlig kontrollvirksomhet kan imidlertid ikke erstatte rollen et organisert arbeidsliv med et virksomt tillitsvalgtapparat kan utøve for å motvirke sosial dumping i utsatte bransjer», konkluderer de.