Vil kurere gruff i byggebransjen

Nylig inviterte Stiftelsen Miljømerking til seminar om hvordan byggebransjen skal bli bedre på miljø.

Fakta Svanens innkjøperklubb

Svanens innkjøperklubb hjelper både private og offentlige virksomheter med å kjøpe miljøriktige varer og tjenester, og med å synliggjøre miljøarbeidet sitt.

Det bidrar også til å gjøre det mer lønnsomt å levere miljømerkede produkter til markedet. Svanens innkjøperklubb har 39 medlemmer, og som samlet sett kjøper inn for mer ca 35 milliarder kroner.

(Kilde: Miljømerking)

Fra 2010 til 2012 økte bruken av miljøgifter på norske byggeplasser med 25 prosent, ifølge tall fra Miljødirektoratet.

Stiftelsen Miljømerking, som blant annet tildeler lisens til å bruke Svanemerket, inviterte derfor onsdag 20 november en rekke aktører til seminar om hvordan forholdene kan bedres – og hva som faktisk gjøres allerede.

Tilstede var både innkjøpere, byggherrer og leverandører.

– Det er mange i bransjen som gjør en god jobb, men dessverre brukes det fortsatt for mye maling, lim, fugemasser og isolasjon som kan være skadelig for miljøet. Da er det bra at det går an å velge svanemerkede produkter, sa direktør Anita Winsnes i Miljømerking.

Jotun fikk Svanemerket
Jotun er en av bedriftene som har gått i bresjen med svanemerkede produkter. På onsdagens seminar kunne salgssjef Tore Meyer-Mørch motta nok en lisens på Svanemerket, denne gang på interiørmalinger og interiørlakker.

Jotun kan dermed også smykke seg med svanemerket på den første gulvlakken (TreStjerner) og en del Jotaplast-produkter.

Grønne løsninger
På programmet forøvrig sto omvisning på Vulkan-området med fokus på grønne løsninger ute og inne, ved Isak Oksvold i Aspelin Ramm.

Advokat og partner Jarle Edler i Bing Hodneland snakket om byggesnusk og miljøjus.

Seksjonsleder Ronny Ruud i Miljødirektoratet fortalte om grønne valg satt i system, med eksempler Miljødirektoratets nye kontorbygg i Oslo.

Adm direktør Lars Chr Fredenlund i coBuilder snakket om hvordan man kan dokumentere miljø i byggeprosjekter ved hjelp av ChemExchange.