LO: En annen og mer usikker kurs

Den blåblå regjeringens første statsbudsjett varsler en tendens hvor det går mot større forskjeller på folk, mener LO.

– Statsbudsjettet byr ikke på dramatiske endringer, men tendensen går klart i retning av økte forskjeller på folk, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Hun viser til at budsjettet legger opp til skattelettelser som langsiktig vil gå ut over innsatsen på viktige velferdsområder.

– Regjeringen vil gi størst skattelettelser til dem som har mest, kutt overfor de arbeidsledige og en familiepolitikk som bremser likestillingen mellom kjønnene, sier hun.

LO-lederen mener budsjettforslaget vil skape mer utrygge arbeidsplasser på grunn av det hun karakteriserer som et svekket styringsgrep.

– Det er særlig uttrykk for manglende styringsevne at hele lettelsen går til skattelettelser som har liten positiv virkning for næringslivet. Den går i hovedsak til personer og mest til dem som har mye fra før. Lavere lønte får en lettelse på 2-3.000 kroner. De med millioninntekter får titusener, sier Kristiansen.

LO er også bekymret over signalene knyttet til maktforholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, men gir regjeringen honnør for at den vil «tenke seg om via et større utredningsarbeid når det gjelder arbeidstid».