Forskere: Norge slipper lettere unna klimaendringene

Et ti års forskningsprosjekt og én milliard kroner har ført til følgende konklusjon: Norge slipper lettere unna klimaendringer enn de fleste andre land.

Ikke bare pumper vi olje opp av havet til den store gullmedaljen, vi slipper også lettere unna problemene klimaendringer fører med seg, skriver Aftenposten.

Det konkluderer to av landets fremste vitenskapsfolk med etter ti år med Forskningsrådets Norklima-prosjekt. Cicero-forsker Knut H. Alfsen og biologiprofessor Dag O. Hessen oppsummerer forskningsprosjektet i boken «Klimaendringer i Norge».

Forskerne sier Norge ser ut til å komme relativt heldig ut av klimaendringene de neste tiårene. En bratt kyst som holder havet unna, en robust byggestil og et værvant folk trekkes fram som positive faktorer.

I tillegg vil en redusert golfstrøm bidra til å svekke temperaturstigningene her til lands. Mer vann vil imidlertid kunne føre til flere ras og mer flom.

I Norklima-prosjektet er det forsket på en rekke emner som har med klimaforandringene å gjøre. De to forskerne mener det er verdt pengebruken på én milliard.

– Det tilsvarer omtrent 0,2 promille av dagens oljefond, som er blitt til ved å selge olje og gass som er årsaken til hele problemet. Det er en liten avlat å gi tilbake, sier Hessen.

De understreker at klimaendringer kan få konsekvenser for Norge også, og at vi heller ikke kan isolere oss fra de globale virkningene. (©NTB)